Den 6 november delas det årliga Matbloggspriset ut i Stockholm på matmässan Mitt kök, en stor happening för oss mat- & bakbloggare! För länge sen, närmare sagt år 2010 var jag nominerad till Årets matblogg och kom topp tre – något jag än idag har svårt att smälta. Lilla jag o min blogg liksom, helt ofattbart kul. Detta jag lever på än idag!
Nu har ni möjlighet att nominera just er favorit-blogg inom matlagning & bakning till priset Folkets val 2014. Kraven är att bloggen ska vara svenskspråkig, huvudsakligen handlar om mat, dryck, bakning, desserter och har bloggat i minst 6 månader.
Läs mer om priset och hur du nominerar på deras hemsida - http://matbloggspriset.se/nominera/
Möjligheten till att nominera verkar dock fungera lite från och till…
Må bästa blogg vinna!
Kram Karin
tisdag 30 september 2014
Matbloggspriset – Folkets val
måndag 29 september 2014
Kaffets dag
Idag är det Kaffets dag - detta svarta guld som många av oss behöver för att få våra kroppar att vakna varje morgon eller den efterlängtade uppiggande drycken varje eftermiddag när energin dalar. Vad hade vi gjort utan denna underbara dryck?
Det svenska firandet av Kaffets dag instiftades av SCAE Swedish Chapter 29:e september 2012, samma datum som the International Coffee Day.
Och vilket bättre sätt att fira kaffets dag än med en Mocka tårta?
Marängbottnar
4 stora (22 cm) eller 3 stora och 4 små (10 cm diameter)
10 äggvitor
8 dl socker
Sätt på ugnen ca 100 grader.
Dela äggulor (spara till smörkrämen) från äggvitan, se till att inga spår av äggula hamnar i vitan. Se även till att ha rena och torra bunke & visp. Äggvitan är kinkig och minsta lilla skräp, smuts eller vatten kan göra att äggvita inte reser sig och blir vit & pösig.
Vispa äggvitan till ett hårt vitt skum. Sänk farten och vispa sakta ner sockret, öka sen farten och vispa marängen tills den ger fina toppar.
Rita ut rundlar på ett bakplåtspapper så får du lätt bottnarna lika stora. Spritsa med rund tyll eller bred ut marängen för hand, ca ½ - 1 cm tjockt . Baka av i 1½ – 2 timmar tills bottnarna är helt torra, är undersidan kladdig så vänd på bottnarna och baka av en stund till. Har du ingen varmluftsugn så flytta plats på plåtarna med jämna mellanrum.
Mockakräm
Jag gjorde en dubbelsats och det blev lite över, men hellre det än att det inte räcker…
Receptet nedan är dubblerat!
2 ägg
4 tsk potatismjöl
4 msk socker
2 dl starkt kaffe
2 dl grädde
3 msk smör
Vispa samman alla ingredienser utom smör i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under kraftig vispning tills den är tjock, porös och glansig. Vispa den sedan då och då tills den svalnat och tillsätt därefter smöret i små klickar. Förvara krämen i en burk med lock i kylen tills du ska fylla tårtan.
Mockasmörkräm
Så enkel och så god…!
Jag har även här gjort en dubbelsats vilken gick åt till att täcka en stort tårta, gör du en mini (10 cm) räcker det dock nog med halva receptet.
Receptet nedan är dubblerat!
3 dl socker
3 dl starkt kaffe
12 äggulor
600 rumsvarmt smör
Koka socker och kaffe i 30 minuter tills du får en simmig sockerlag.
Vispa sönder äggulorna och strila sakta kaffe-sockerlagen över dem under snabb vispning. Vispa allt tills du får en fluffig smörkräm, tar ca 10 minuter, ev. längre med elvisp. När smörkrämen är fluffig så ha i det mjuka smöret i små bitar tills allt är blandat. Smörkrämen kan förvaras i täckt bunke eller skål i kylen, det stelnar dock men kan vispas upp efter ca 40 minuter i rumstemperatur.
Montering
3 - 4 marängbottnar
En sats Mockakräm
En sats Mockasmörkräm
Flagad mandel, ev rostade en stund i ugnen.
Cocktailbär
Lägg en klick smörkräm på fatet eller tårtbrickan som tårtan ska stå på, detta för att den nedre marängbotten ska stå still och inte glida runt. Klister helt enkelt.
Fyll marängbottnarna med Mockakrämen, bred ett ½ cm tjockt lager och lägg på nästa marängbotten. Använd 3 eller 4 bottnar, ju fler bottnar desto högre tårta.
Bred på Mockasmörkrämen, det går som sagt åt en del då man fyller ut alla skrymslen och vrår mellan marängbottnarna. Det behövs även ett ganska tjockt lager för att få sidorna raka utan att bottnarna lyser igenom. Använd en spatel eller tårtspade och få sidorna och ovansidan på tårtan så raka som möjligt.
Om du vill så rosta flagad mandel i ugnen eller i en torr het gjutjärnspanna i några minuter, de ska få färg men inte brännas. Tryck med lätt hand fast mandel på sidorna på tårtan, viktigt att den rostade mandeln har svalnat!
Spritsa fint mönster på ovansidan och dekorera med cocktailbär och varför inte en ros av marsipan?
Jag säger bara mums, denna måste ni testa!
Kram Karin
söndag 28 september 2014
Söndags sött a´la LCHF
Någon mer än jag som älskar hösten? Jag får inte nog av alla färglada löv och den kalla krispiga luften. I love it! Och vad passar bättre på hösten än att njuta av en chokladboll eller två…? Chokladbollar LCHF style
100 g mjukt smör
200 g riven kokos
2 - 3 msk kakao
2 - 3 msk kaffe
Ev 1 msk sötningsmedel
Gojsa ihop allt med händerna och rulla lagom stora bollar. Rulla dom i kokos eller som jag i kakao.
In i kylen och låt stelna eller njut av en direkt.
Maken som annars är ett stort fan av chokladbollar tyckte dessa med kokos var godare än vanliga med havregryn.
En sats med chokladbollar innehåller:
Kokos – 7 kh, kakao – 3 kh = knappa 10 kh
Så ät och njut!
Kram Karin
fredag 26 september 2014
Visste du att…
… det dyraste kaffet utvinns från bajs?
Kaffet eller snarare kaffebönorna kallas för Kopi Luwak och kommer från Indonesien och Filipinerna. Dessa bönor skördas dock inte direkt från busken utan utvinns ur spillningen från det kattliknande djuret indisk palmmård. Detta fascinerande djur äter endast de bästa sorterna av kaffebönorna som ser lite ut som nypon. Djurets matsmältningssystem bryter ner fruktköttet runt själva bönan vilken passerar systemet och sedan bevaras i djurets avföring. Kaffebönorna kan därför plockas ur avföringen för att rengöras och sedan rostas. Kaffebönans utsättning för syror i magsäcken sägs ge den en godare smak än tradionellt skördade kaffebönor.
Idag beräknas ett kilo kaffe kosta 2280 kr per kilo. Helt otroligt dyrt!
Då kaffet är, trots sin bisarra framställnig, väldigt populärt har det lett till en industrialisering där framställningsmetoden är väldigt plågsam för palmmårdarna som hålls fångna i minimala burar och tvångsmatas med kaffebönor. De svenska återförsäljarna har därför nyligen beslutat sig för att stoppa inköp av kaffet. Skönt att höra!
Kram Karin
tisdag 23 september 2014
Inte till salu
Detta året valde jag dock att frångå deras klassiska logotyp med V:et och den röda nejlikan och spela vidare på deras slogan – Inte till salu. Med deras slogan i mitten så dekorerade jag tårtan i den härligaste av färger – rött. Min älsklingsfärg och det helt opolitiskt. Jag blir bara varm och glad av just färgen röd!
Dekoreringen blev ett mishmash av röda knappar, blommor, fjärilar, hjärtan och små sockerpärlor. Fjärilarna blev penslade med pearl dust och hjärtanen fick lite rött sparkling glitter. Blommorna dekorerades med ätbart glitter och en guldig sockerpärla.
Tårtan är fylld med mjölkchokladmousse och hallonkompott, täckt och dekorerad med marsipan.
Och oavsett politisk läggning tycker jag tårtan blev ganska härlig. Dessvärre blev inte det slutgiltiga valresultatet lika roligt, att SD är det tredje största partiet är rent skrämmande. Som tröst så hade Vänsterpartiet iallafall en god tårta att dränka sig sorger med. Jag hoppas vi alla nu tar vårt förnuft till fånga, gör det bästa av situationen och jobbar för ett bättre samhälle för alla.
Många varma kramar Karin
söndag 21 september 2014
Söndags sött a´la LCHF
Choklad- & jordnötsmuffins
4 ägg
0,75 dl sötningsmedel (ICA´s Stevia strö)
125 g smör
100 g Philadelphiaost
1 dl vispgrädde
75 g osötat jordnötssmör
1 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
50 g jordnötter
50 g mörk choklad (80%)
Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret och låst svalna
Vispa äggen vitt och pösigt, tillsätt sötningsmedlet efter hand.
(Enklaste sättet att få äggen fluffiga)
Mät upp alla torra varor i en skål och alla våta varor i en annan skål.
Hacka choklad o jordnötter och ställ åt sidan.
Häll i de våta varorna i äggblandningen och se till att det blandas väl. Gör sedan samma sak med de torra varorna. Tillsätt sist hackad choklad och jordnötter.
Fyll valfria muffinsformar till 3/4 – ju större formar desto högre halt av kolhydrater och vice versa. Jag valde att använda mig av en silikonform från Tupperware.
I den lilla gropen la jag en jordnöt och fyllde sedan på med smet.
Det går ganska fort att baka i denna form, ca 7 minuter. Det tar något längre tid i vanliga muffinsformar, mellan 10 – 15 minuter beroende på storlek.
Provstick för säkerhetsskull!
För att lyxa till det doppade jag dom små bakverken i lite smält choklad utblandat med lite kokosfett.
Kolhydrater i en sats:
Det som innehåller kolhydrater är Philadelphiaost – 4 kh, vispgrädde – 3 kh, jordnötssmör – 12 kh, mandelmjöl – 2 kh, pofiber – 3 kh, bakpulver – 3 kh, kakao – 3 kh, jordnötter – 7 kh, 80%-ig choklad – 10 kh = totalt 47 kh
Ju mindre muffins desto mindre kh per bit!
Kram Karin
fredag 19 september 2014
Visste du att…
…mjölk har även kallats för det vita giftet?
Före den industriella revolutionen i mitten av 1700-talet kunde man varken kyla ned eller pastörisera mjölk, och därför blev ibland de människor som drack mjölk drabbades av både tuberkulos och salmonella.
Nu i modern tid så behandlas den i olika steg.
Först separering där grädden separeras från mjölken, kvar blir då skummjölk.
Vid standardisering så återsätts en del av grädden till skummjölken för att få den fetthalt man vill ha. Till exempel tre procent för standardmjölk. Sedan homogeniseras mjölken då pressas fettpartiklarna sönder och finfördelas så att inte mjölken ska skikta sig.
Mjölk med låg fetthalt berikas med A- och D-vitamin, så kallad vitaminisering, för att kompensera den borttagna gräddens näringsinnehåll. Till sist pastöriseras mjölken genom att hettas upp till 72-74 grader i 15 sekunder och kyls sedan snabbt av. På detta sätt dödas bakterier, virus och de mikroorganismer som kan orsaka sjukdom eller förstöra den färdiga produkten.
Av mjölkråvaran går cirka 45 procent till konsumtionsmjölk, syrade produkter och grädde. Resterande procent används till ystmjölk, grädde, mjölkpulver och annat.
Kram Karin
torsdag 18 september 2014
Bulldogs och reklam - en annorlunda tårta
Tidigare i somras fick jag en av de knasigaste förfrågningar på tårtdekorering – Claudia undrade om jag kunde göra en specialtårta till hennes sambo som hade en lite annorlunda hobby, eller om man ska kalla det för ett kall.
Han samlar på reklam. Enligt Claudia plockar han på sig allt han kan hitta och självklart skulle därför dekorationen vara med just det temat – reklam och just helst den reklamen man får i brevlådan.
Jag plockade ut några klassiska reklamblad ur tidningsinsamlingshögen och fantasin skenade genast iväg. Självklart skulle det vara ett knippe reklamblad tillsammans med det klassiska omslaget - Uppslaget. Det var riktigt kul att göra reklambladen och att få dem så lika som möjligt själva originalen.
Då reklamen mer eller mindre täckte hela tårtan så satte jag den Ungerska flaggan och hundarna på kanten runtom istället.
Tårtan var fylld med mjölkchokladmousse och hallonkompott, täckt med marsipan och alla dekoreringar var av sockerpasta.
Den bästa kommentaren och komplimangen kom från Claudias mamma
som undrade var tårtan var, hon såg ju bara en massa reklam!
Då kände jag att jag hade lyckats!
Kram Karin
onsdag 17 september 2014
Sommarminnen
Under vår korta vecka uppe i Hufvudstaden har vi…
…varit i Norrtälje, Norr Marum och Grisslehamn, besökt Kaknästornet, ätit på Texas long horn. Åkt saltsjöbanan och Djurgårdsfärja, träffat mins kompis Veronica, varit på Junibacken och Gröna Lund, åkt kaffekopparna och sett barnteater. Shoppat på Nacka forum, tittat på alla djuren på Skansen med morfar Olle & Gun. Kollat på Allsång på Skansen, åkt spårvagn och ätit korv m bröd.
Vi har solat o badat nästan varje dag. Vi har promenerat i Stockholm och ätit på TGIF i Kungsträdgården, kollat in det kungliga slottet och kört förbi Drottningholm. Vi har tittat på vackra fjärilar och läskiga hajar på fjärilsmuseet i Haga, ätit god indiskt mat. Kört pappa Johan till Arlanda, ätit mys-frukost med morfar Olle, sett många intressanta utställningar på Naturhistoriska museet, ätit glass i Saltsjöbaden och tittat på stora båtar. Fredagen avslutades självklart med tacos. Johan kom hem på lördagen. Vi har solat och badat ännu mer och spelat kort. Åkt Saltsjöbanan och tunnelbana, ätit jättegod tapas på Sthlm Tapas med morbror Martin, morfar Olle och Gun. Lekt av oss i Vasaparkens roliga lekpark innan vi gick till tunnelbanan i regnet. Sista dagen avslutades med sol, bad och lite städning för att till slut packa in oss alla i bilen och åka hem efter en minst sagt härlig och händelserik vecka.
Kort och gott så har jag och familjen haft en grymt härlig sommar! Jag har svårt att tänka mig på vilket sätt den skulle kunna vara bättre, kanske längre då i såna fall. Men nej, med minnen från denna, om så korta men underbara, sommar kommer jag utan problem överleva vinterns kalla mörka dagar.
Jag hoppas att även ni läsare haft en skön sommar oavsett om ni jobbat eller varit lediga!
Många sommarvarma höstkramar Karin
söndag 14 september 2014
Söndags sött a´la LCHF
Detta är ett recept skapat av kak-gurun Roy Fares. Jag har dock modifierat det till att passa LCHF, bytt ut mjöl och socker mot mer “nyttigare” produkter. Vanligtvis kan man byta ut sockret rakt av mot sötningsmedel men för min del blev det alldeles för sött och sliskigt. Nästa gång kommer jag definitivt dra ner på sötningsmängden!
Brownie
Ca 20 bitar á 4 * 4 cm
150 g smör
1,5 – 2 dl sötningsmedel (2,75 dl vanligt socker)
1,5 dl kakao
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2 ägg
1 dl mandelmjöl (1 dl vetemjöl)
Sätt på ugnen på 160 grader. Smörj med smör eller täck med bakplåtspapper en bakform ca 20 * 20 cm.
Smält smöret på låg värme. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljpulver och blanda ihop. Smeten kan se grynig ut men det ordnar sig när mjölet kommer i. Vispa i ett ägg i taget, vänd slutligen ner mjölet och blanda till en jämn smet.
Bred ut smeten jämt i formen och grädde mitt i ugnen i ca 20 – 22 minuter. Låt kakan sedan svalna.
Tryffel
100 g mörk choklad, 70 %
1 dl vispgrädde
Flingsalt
Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen så att allt smälter. Rör ihop till en slät massa och låt tjockna. Vill inte tryffeln tjockna i rumstemperatur så låt den stå en stund i kylen.
Vänd kakan upp o ner genom att lägga ett serveringsfat eller liknande på formen, håll ihop och vänd fort. Voila, kakan är nu vänd och ligger på plats på serveringsfatet. Bred ut den tjocknade tryffel på kakan och strössla över lagom mängd med flingsalt.
NJUT!
Kolhydrater per portion
Kakans kolhydrater baseras på kakao – 6kh, mandelmjöl – 2,5kh, choklad – 32kh och grädde 3kh vilket blir totalt ca 42 kh.
Delar man upp kakan i 20bitar blir det ca 2,1 kh per bit. Klart helt okej för min del!
Kram Karin