Detta är ett recept skapat av kak-gurun Roy Fares. Jag har dock modifierat det till att passa LCHF, bytt ut mjöl och socker mot mer “nyttigare” produkter. Vanligtvis kan man byta ut sockret rakt av mot sötningsmedel men för min del blev det alldeles för sött och sliskigt. Nästa gång kommer jag definitivt dra ner på sötningsmängden!
Brownie
Ca 20 bitar á 4 * 4 cm
150 g smör
1,5 – 2 dl sötningsmedel (2,75 dl vanligt socker)
1,5 dl kakao
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2 ägg
1 dl mandelmjöl (1 dl vetemjöl)
Sätt på ugnen på 160 grader. Smörj med smör eller täck med bakplåtspapper en bakform ca 20 * 20 cm.
Smält smöret på låg värme. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljpulver och blanda ihop. Smeten kan se grynig ut men det ordnar sig när mjölet kommer i. Vispa i ett ägg i taget, vänd slutligen ner mjölet och blanda till en jämn smet.
Bred ut smeten jämt i formen och grädde mitt i ugnen i ca 20 – 22 minuter. Låt kakan sedan svalna.
Tryffel
100 g mörk choklad, 70 %
1 dl vispgrädde
Flingsalt
Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen så att allt smälter. Rör ihop till en slät massa och låt tjockna. Vill inte tryffeln tjockna i rumstemperatur så låt den stå en stund i kylen.
Vänd kakan upp o ner genom att lägga ett serveringsfat eller liknande på formen, håll ihop och vänd fort. Voila, kakan är nu vänd och ligger på plats på serveringsfatet. Bred ut den tjocknade tryffel på kakan och strössla över lagom mängd med flingsalt.
NJUT!
Kolhydrater per portion
Kakans kolhydrater baseras på kakao – 6kh, mandelmjöl – 2,5kh, choklad – 32kh och grädde 3kh vilket blir totalt ca 42 kh.
Delar man upp kakan i 20bitar blir det ca 2,1 kh per bit. Klart helt okej för min del!
Kram Karin
Det här måste jag baka
SvaraRadera