… den första kokboken skrevs redan på 200-talet efter Kristus?
Den allra första kokboken man känner till är “De re coquinaria” som skrevs av romaren Caelius på beställning åt den berömde finsmakaren Apicius. Boken innehöll främst romerska och grekiska recept.
Den äldsta tryckta kokboken “Kuchenmeistery” i Tyskland och trycktes 1485. Under 1500-talet blev sedan kokböcker allt vanligare, ofta illustrerade med träsnitt.
Den första svenska kokboken "Sundhetzens spegel" utkom 1642 skriven av Andreas Sparman och författad vid drottning Kristinas hov. Det är en bok med praktiska råd om hur man bevarar hälsan, och innehåller en kokboksdel som består av recept dominerade av det tyska köket.
Källa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kokbok
http://www.ne.se/rep/kokboken-som-traditionsf%C3%B6rmedlare-och-nyskapare
.
fredag 12 september 2014
Visste du att…
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar