…mjölk har även kallats för det vita giftet?
Före den industriella revolutionen i mitten av 1700-talet kunde man varken kyla ned eller pastörisera mjölk, och därför blev ibland de människor som drack mjölk drabbades av både tuberkulos och salmonella.
Nu i modern tid så behandlas den i olika steg.
Först separering där grädden separeras från mjölken, kvar blir då skummjölk.
Vid standardisering så återsätts en del av grädden till skummjölken för att få den fetthalt man vill ha. Till exempel tre procent för standardmjölk. Sedan homogeniseras mjölken då pressas fettpartiklarna sönder och finfördelas så att inte mjölken ska skikta sig.
Mjölk med låg fetthalt berikas med A- och D-vitamin, så kallad vitaminisering, för att kompensera den borttagna gräddens näringsinnehåll. Till sist pastöriseras mjölken genom att hettas upp till 72-74 grader i 15 sekunder och kyls sedan snabbt av. På detta sätt dödas bakterier, virus och de mikroorganismer som kan orsaka sjukdom eller förstöra den färdiga produkten.
Av mjölkråvaran går cirka 45 procent till konsumtionsmjölk, syrade produkter och grädde. Resterande procent används till ystmjölk, grädde, mjölkpulver och annat.
Kram Karin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar