tisdag 28 oktober 2014

Äppel- & kanel kolasås


Canon 28 461
Nu när hösten är blir min längtan efter tända ljus, en tjock filt och äppelpajer i alla dess former ett stort begär. Jag ha den senaste tiden funderat på just äpplen och vad gott man kan hitta på med denna härliga frukt. En tanke som inte ville lämna mig var en kolasås med smak av äpplen och kanel, hur mycket godare kan det bli? Att lägga ner några äppelbitar i den kokande kolasåsen, några stänk av äppeljuice och lite kanel. Låta det koka bubblande till en underbar dröm…

Canon 28 467

Äppel- & kanel kolasås
Receptet går att dubbla.

1 dl socker
1 dl sirap
1 dl grädde (går bra med laktosfri)
2 små skalade äpplen i klyftor
3 msk äppeljuice
1 kryddmått kanel

Koka upp socker, sirap, grädde och juicen. Lägg i äppelklyftorna och kanelen, låt puttra tills äppelbitarna är mjuka. Ta upp dem och ställ åt sidan på ett fat. Låt kolasåsen fortsätta koka i ca 10 minuter till, den ska kännas ganska såsig. För rätt konsistens så häll upp lite sås på ett fat, låt den svalna och dra en sked genom pölen. När såsen inte rinner ihop är den klar!

Canon 28 470Canon 28 486

Servera såsen varm eller låt den svalna och tjockna. Den är grymt god både varm som kall!
Ringla den över glass, de kokta äppelbitarna eller bara njut av den med sked över diskbänken…

Kram Karin

 Canon 28 504 Canon 28 511 Canon 28 513   

 

1 kommentar: