Nu undrar ni säkert vad det är för tråkiga och ganska misslyckade bullar jag serverar så här på Kanelbullens dag?
Och ja dom kanske inte ser så roliga ut,inte som bullar i alla fall då de nämligen är kanelbulle-kakor! En kul idé som jag kom på härom dan – att smaksätta mördeg med kardemumma och kanel, precis som kanelbullar.
Dom smakar precis som riktiga kanelbullar och är tusen gånger snabbare att göra, krävs ingen jäsning här inte!
Kanelbullekakor
Detta blir en mycket liten sats, ni kan utan problem dubbla receptet för att få ut fler kakor.
Detta ger ca 10 – 15 kakor
100 smör
2 dl mjöl
0,75 dl socker
En halv äggula
Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda ihop allt till en fast deg.
Smaksättning
0,5 tsk kardemumma
1 – 2 tsk kanel
Detta är ungefärliga mått, ta inte allt utan smaka dig fram till en lagom stark kryddning.
Dela upp degen i 1/3 och smaksätt med kanel, knåda degen tills kanelen är inblandad ordentligt.
Smaksätt resterande del av degen med kardemumman.
Kavla kardemumma-degen ganska tjockt, ca 1 cm – det kommer ju bli själva degen på bullen. Och kavla kanel-degen desto tunnare, 4 – 5 mm. Skär en rak kant på både den utkavlade kardemumma- och kanel degen, det blir startlinjen för själva rullandet. Pensla kardemumma-degen med lite vatten och lägg sedan på kanel-degen, platta till längs med den raka kanten.
Rulla försiktigt ihop degen till en tjock korv och plasta in den tätt i plastfolie. Har degen spruckit så rulla den slät i plastfolien. Låt vila en stund i kylen innan du skär upp den till kakor. Låt ligga minst 30 minuter för att bli riktigt kall.
Pensla kakorna med lite uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker, precis som med vanliga kanelbullar! Efter ca 8 – 10 minuter i ugnen är de gyllenbruna och fina, redo för att avnjutas med ett glas kall mjölk eller en het kopp kaffe. Mums!
Alltid lika roligt att testa något nytt och denna gången blev det riktigt lyckat!
Kram Karin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar