söndag 30 november 2014

Första Advent


Canon 29-11 007

Vinden susar i advent
och vårt första ljus blir tänt.
Barn som har det svårt i världen,
Gud bevare dem på färden.

Idag är det första advent och nedräkningen till jul kan äntligen börja. Barnen längtar så det knakar tills på måndag då de äntligen för öppna första luckan i sina julkalender. Det är ju en dag närmare jul, julafton, jultomten och framför allt julklappar. Just inköp av julklappar och än mindre planering av julmat har för stunden fått vänta då jag och Sabina (Sweet and simple) för fullt planerar vår gemensamma Saffransvecka. Jag är nästan klar med alla kakor och bakverk, har några få kvar att baka… Som grädde på moset så sålde dotterns klass kakor på julmarknaden för att samla in pengar till en framtida klassresa så där försvann de flesta bakverken. Fixar inte att äta upp allt själv, istället fick kakorna gå till en god sak. Känns riktigt bra!

Missa inte Saffransveckan som startar nu på onsdag den 3 december!

Canon 29-11 009Canon 29-11 010


Men nu tillbaka till dagens bakverk - pepparkakskladdkaka med lingon, ja det kan nog inte bli mycket godare än så? Perfekt att fira första advent med. Sött och fräscht på samma gång. Gillar ni pepparkaka eller snarare pepparkaksdeg så kommer ni älska denna kladdkakan!

Pepparkakskladdkaka

150 g smält smör
2 dl vetemjöl
2 msk pepparkakskrydda
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
3,5 dl socker
1 dl frusna lingon

Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Häll i smöret och rör till en jämn smet, och sist men inte minst tillsätt de frusna lingonen.
Bred ut smeten i en vanlig smörad springform eller gör som jag och använd en gjutjärnspanna. Smöra som vanligt, bred ut smeten och ställ in hela pannan i ugnen. Baka av i ca 25 minuter, kakan ska vara lite lös i mitten så blir den extra härligt kladdig vid servering. Låt kakan först stå en stund i kylen så stelnar den till lite mer.
Pudra över lite florsocker, eller gör som jag – mortla vanligt socker då florsockret var helt slut. Funkade faktiskt ganska bra!

Söndags sött a´la lchf
Byt ut sockret mot valfritt sötningsmedel, ta dock mindre då sötningsmedel är sötare än vanligt socker. Och byt ut mjölet mot mandelmjöl. De osötade lingonen är valfria men en god brytning mot det söta. 

Canon 29-11 023

Jag önskar er alla en mysig första advent.
Ta hand om varandra så hörs vi snart igen!

Kram Karin

Canon 29-11 017Canon 29-11 012Canon 29-11 015Canon 29-11 020Canon 29-11 021

fredag 28 november 2014

Lyxigt enkel Nutellamousse




Denna mousse är så löjligt enkel och så ofattbart god att ni inte får missa den. Gör den redan ikväll till fredagsmyset! So otroligt krämigt len och god. Gillar ni Nutella kommer ni älska denna, jag lovar!

Nutellamousse
Räcker till 4 små portioner eller en stor, bara till dig själv.
250 g rumsvarm Mascarpone (en hel förpackning)
1 dl rumsvarm Nutella

Det är viktigt att ingredienserna är rumsvarma! Har du inte tid att vänta är mitt tips att ställa förpackningarna i var sin skål med varmt vatten i några minuter, funkar finfint. Blanda fluffigt med en handvisp tills allt är väl blandat. Klart.
Fördela i fina glas, dekorera med grädde, frukt eller kanderade nötter. Låt stå i kylen en halvtimme, sen är det bara att njuuuta!


I botten av mina glas hade jag lite hackade chokladdoppade nötter från ett tidigare inlägg och på toppen kanderade hasselnötter, även det mycket enkelt att göra.

Kanderade nötter
150 g hasselnötter
1 dl socker
3 msk vatten

Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvarm platta tills skalet börjar spricka och nötterna fått svagt gyllenbrun färg. Skaka pannan med jämna mellanrum.  Häll ut de färdigrostade nötterna i en handduk och gnugga bort det mesta av skalet.
Smält sockret i stekpannan tills det fått gyllenbrun färg. Koka upp vattnet och häll det hett i det smälta sockret. Häll försiktigt eftersom det bubblar upp rejält. Koka sockerlagen ytterligare några minuter under omrörning så att sockret åter smälter. Tillsätt nötkärnorna när det mesta av vattnet kokat bort. Rör om tills nötterna är sockertäckta.  Häll ut nötterna på bakplåtspapper och sära dem åt med en gaffel.

Jag önskar er alla en härlig helg!
Och testa nu denna mousse, jag tror inte ni kommer bli besvikna…

Kram Karin

Canon 24-11 051Canon 24-11 025
Canon 24-11 026Canon 24-11 030

onsdag 26 november 2014

Tänd ett ljus…


  


För några veckor sen fick jag ett mail från Claudia som planerat att ha ett ljusparty och undrade om jag kunde baka något gott till det. Självklart och maskineriet med galna idéer satte igång. En värdinna för ett ljusparty måste ju kunna visa upp en representabel tårta och då självklart i ljusform. Jag är inte först med denna iden utan andra har gjort den tidigare, bland annat Mattias med bloggen Bake my day. Han täckte dock sina ljus med smält vit choklad medan jag använde marsipan istället. Hur som helst så blev det en riktigt cool tårta!

Beskrivning
För att få tårtorna stadiga så gjorde jag dom i bunkar, täck med plastfolie eller plastpåse. Börja med att skära tårtbotten i lagom stora rundlar och fyll sedan på med fyllning – botten – fyllning osv. Avsluta med en bottenskiva och pressa försiktigt ihop. Låt stå i kylen över natten, gärna med tyngd ovanpå så att tårtan pressas ihop och får en fast form.

Ta försiktigt ut tårtorna ur sina burkar, täck med valfri smörkräm och klä sedan in med marsipan eller annan pasta. Ett brunnet ljus kan se ut lite hur som helst, så här finns inga rätt eller fel, bara din fantasi. 



Men vad vore ett ljus utan en brinnande veke? En ganska mesig tårta… Jag kom att tänka på vår lilla klåfingriga dotter som älskar att pilla loss vekarna från våra värmeljus och fick en lysande ide. Ganska tydligt är det inte mig hon har fått klåfingrigheten då jag hade stora problem med att få ut veken, men skam den som ger sig.

Skär ett litet kryss på toppen av ljusen och pilla försiktigt ner ljusveken. Tänd den som ett vanligt ljus och veken brinner i ca 15 – 20 sekunder – en cool effekt som imponerar på de flesta!

   

Men kära vänner, glöm inte att släcka ljuset efter er!
Något som är extra viktigt nu när första advent är runt hörnet
och levande ljus tänds i var mans hem!

Ta hand om er, kram Karin

måndag 24 november 2014

Måndags kärlek <3


Nej då, jag har inte glömt måndagens nya tema Bloggkärlek. Jag har snarare haft fullt upp med två busiga barn som är lediga på måndagar från dagis. Vi har städat, busat, handlat julsaker till kommande blogginlägg på Miljöstationen där barnen fick köpa lite begagnade leksaker, så tiden har helt enkelt runnit ifrån mig. Men än är inte måndagen över så här kommer några kärleksfulla tips ni inte får missa!

Tina med bloggen Tinkys bakblogg tipsar om en pepparkaks-cheesecake, något att fira in första advent med på söndag!

För er som gillar att baka bröd (inte min starka sida tyvärr) så tipsar jag om Veronica och hennes blogg
VeronicaSmed, där bjuder hon på ett recept på ett surdegsbröd med höstäpplen & blandade nötter. Låter riktigt gott!

Kim med bloggen
Tant russins bak tipsar om något så gott som karamelliserade popcorn! Visst vattnas det i munnen…!

Min nyfunna vän Magdalena tipsar i sin blogg
Baka och dekorera om hur man på ett enkelt sätt rengör glasburkar med fula klistermärken. Något jag måste testa då jag i mitt köksfönster samlar på just vackra glasburkar o flaskor!

Sist men inte minst! Härliga Caroline som vann Hela Sverige baka 2013 tipsar om något viktigt som alla borde ha i sin telefon (ICE – in case of emergency) i sin blogg Älskar att baka. Jag har, har du?

Imorgon när barnen är på dagis ska jag fota, fota, fota. Allt inför en kommande Saffrans-temavecka, men mer om det när det närmar sig!

Många kramar Karin

söndag 23 november 2014

Söndags sött a´la LCHF


Canon 21-11 117
Varför köpa chokladdoppade nötter i affären när du kan göra egna hemma? Helt utan tillsatser och annat onödigt. Superenkelt och självklart jättegott! Perfekt för mig som älskar söta knapriga saker, jag måste varit en ekorre i mitt förra liv.

Chokladdoppade nötter
Valfri mäng nötter – jag köpte cashew, mandel och paranötter.
Macadamianötter är riktigt billigt gällande kolhydrater!
En mörk god choklad, minst 70 % - 100 gram räcker till många nötter!
En klick smör

Finhacka chokladen och ställ undan 1/3. Smält resterande choklad i micro eller vattenbad med en klick smör. Häll i resterande del av chokladen och rör tills allt smält, ev värm på lite extra om det tar lång tid.

 Canon 21-11 108Canon 21-11 111


Doppa nötterna en och en – ett ganska tidskrävande projekt. Eller häll i alla i chokladen, rör om och ta sedan upp dom en och en, så gjorde jag. Det allra enklaste är att röra om dom i chokladen och sedan göra små högar med chokladdoppade nötter. Det blir gott hur man än väljer att göra! Perfekt söndagsgodis framför en spännande film…!

Vad gör du helst en lat söndag?

Själv har jag helst hunnit med helgens städning och kan slå mig ner i tv-soffan med barnen och se en rolig film. I detta oändligt gråtrista väder finns det ingen lust till så mycket mer, längtar tills man får se solen och den vackra blå himlen igen. Då ska jag ut och njuta!

Kram Karin

Canon 21-11 127 Canon 21-11 131Canon 21-11 126Canon 21-11 128

torsdag 20 november 2014

Ödlor, ormar och annat läskigt




Denna härligt fantasifulla och kanske lite läskiga tårta fick Liam när han fyllde 7 år. Denna lilla killen älskar allt som har med dinosaurier, ödlor och sånt där som vi andra inte är lika förtjusta i. Önskemålet var en bergsliknande tårta med djur i olika färger och former. Bergs-marmoreringen fick jag fram genom att blanda ljust grå och svart marsipan, när dom nästan är blandade kavlar du ut pastan och får effekter liknande en riktig sten.



Jag är riktigt nöjd över den salamander-liknande ödlan, hans blick blev verkligen intensiv. Glittret på hans rygg kommer från Kakburken och är inte direkt ätbart. Man kan äta det men kroppen tar inte upp glittret utan det passerar genom systemet. Jag dekorerade därför endast figurerna som tas bort innan servering och ingen kommer till skada. Men det ger helt klart en häftig effekt!



Stenbumlingarna och benen är gjorda i marsipan och gräset är  färgad smörkräm som jag spritsat dit för att få lite grönska på tårtan.
Helt klart en annorlunda våningstårta där botten är en vanlig rund tårta och den övre mer halvmåne-formad. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad tårtan är fylld med men gissar på chokladmousse o hallonkompott.



Efteråt fick jag veta att Liam blev jättenöjd, han kunde knappt tro sina ögon när han fick se tårtan.
Finns inget roligare att höra, som musik för mina små öron.

Kram Karin

måndag 17 november 2014

Måndags kärlek <3


Som bloggare är det allt för lätt att fokusera på sitt egna intressen – baka, fotografera, skriva, blogga. Något som är otroligt roligt men man glömmer ju samtidigt lätt bort alla andra underbara tjejer o killar som bloggar. Det är allt för lätt att försvinna i mängden av alla bakbloggar. Därför tänkte jag numera lyfta upp den gråa o trista måndagen med lite härlig länk-kärlek! Alla behöver vi lite extra kärlek och uppmuntran ibland!

Sandra med bloggen Drömkaka har gjort en kladdkaka eller om man ska kalla det för tårta så snarlik en Snickers man kan komma, den ser gudomlig ut. In och kolla för er själva!

Härliga Fredrik med bloggen
Fredriks Fika som är precis lika trevlig i verkligheten som han är på bild kan vi nu även se på film via hans YouTube-kanal Fredriks fika. Riktigt sugen på att starta en egen!

Tove med bloggen
Sweetcake har gjort en härlig äppelkaka som påminner om min kära mormors äppelkaka som hon brukade göra. Toves kaka ser riktigt god ut, måste jag testa någon dag!

Malgorzata med bloggen Matmedmera
har gjort en spännande fudge-kombination med saffran och kokos. Det lät riktigt gott, något att testa till jul.

Och när vi ändå pratar om julen måste jag tipsa om Sabina med bloggen
Sweet and simple och hennes vackra mjuka pepparkaka med apelsinfrosting.

Jag hoppas ni med detta inlägg upptäckt nya härliga bakbloggar eller ännu bättre lockande och inspirerande recept att testa. Nästa måndag kommer det ett nytt inlägg med andra bloggar som ni inte får missa.

Önskar er en härlig vecka trots det minst sagt bistra vädret!

Kram Karin

söndag 16 november 2014

Sönsdags sött a´la LCHF


IMG_1375

Denna syrligt fräscha moussetårta har verkligen gått hem hos alla i min familj, till o med barnen gillade den fastän den inte är så söt som vanliga moussetårtor brukar vara. Superenkel att göra och riktigt god att äta. Jag gillar att det inte behövs en massa krusiduller, utan som dekorering räcker det med lite grädde och några färska hallon. Det enkla är oftast det vackraste, iallafall i mina ögon.

Hallonmoussetårta med mandelbotten

200g sötmandel
2 st äggvita
1 msk sötströ – valfritt!

Kör mandlarna i en mixer, de ska vara rejält söndermixade men ändå knapriga bitar. Tillsätt äggvita och sötningsmedel (valfritt) och blanda till en kletig massa. Tryck ut med händerna i botten av en springform eller liknande. Baka av i ca 5 – 7 minuter i 175 grader. Ställ åt sidan och låt svalna. 

 IMG_1329IMG_1331 


Hallonmousse

500 g hallon, frysta eller färska
2 – 3 msk vatten
1,5 msk sötströ – valfritt
8 gelatinblad
5 dl grädde

Lägg allt utom gelatinbladen i en kastrull och låt det koka en stund. Har du plockat egna är inte detta nödvändigt men köper du frysta hallon är detta en rekommendation från Livsmedelsverket att koka dom i minst en minut. Frysta hallon kan innehålla ett virus som ger magsjukeliknande symptom.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten under tiden som du kokar hallonen.
Väljer du att avstå från kokningen ovan  så kör hallonen i en mixer, ev tillsätt vattnen om det blir för tjockt. Passera genom en sil om du vill. Ta undan ca 1 dl av hallonpurén och värm upp i mikro eller i kastrull. Låt vätskan svalna och tillsätt sedan gelatinbladen och häll tillbaka blandningen i en stora skålen med puré.

När hallonen kokat i några minuter kan du om du vill passera bort fröna genom en sil eller som jag gjort med denna tårta behållit dom. När vätskan svalnat något så tillsätt gelatinbladen. För att gelatinbladen ska smälta måste vätskan vara varm MEN inte FÖR varm, då dör gelatinet. Känn efter med ett finger, när du inte bränner dig är det okej att tillsätta gelatinet. Annars finns risken att moussen aldrig stelnar…

När hallonpurén svalnat, gärna så kall som möjligt är det dags att vispa grädde annars kan det skära sig. Vispa den nästan färdig, häll under vispning sakta i hallonpurén tills det blandat sig. Grädden behöver inte bli hård/fast utan kan vara halvrinnande! Häll gräddblandningen på den kalla gräddade botten och ställ i kylen över natten eller i frysen i ca 4 h. Ta fram ur frysen en halvtimme innan servering.  Dekorera med grädde och färska bär. Njut!

IMG_1377

Jag hoppas ni blir sugna på att testar den! Gillar ni inte hallon går det lika bra med blåbär, eller varför inte lingon, men det kräver nog lite mer sötma.

Vilken frukt/bär är er favorit att göra moussetårta på?
Vore kul att testa något nytt!

Kram Karin

IMG_1378IMG_1381 IMG_1387 IMG_1391 IMG_1394IMG_1392