När jag inför Saffransveckan bakade Saffransdrömmar var jag effektivt nog att i samma veva slänga ihop en sats pepparkaksdrömmar, när ugnen liksom ändå stod på. Efter ett år som jobbande bagare/konditor så händer det ofta att jag bakar eller gör flera saker samtidigt. Att spara tid genom att vara snabb och effektiv är viktiga egenskaper i ett bageri!
Pepparkaksdrömmar
100g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1- 1 1/2 msk pepparkakskrydda
1 dl rapsolja
1 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl
Rör smör, socker och vaniljsocker vitt och poröst, tillsätt oljan. Blanda mjöl, pepparkakskryddor & hjorthornssalt och blanda ner i smeten. Rulla snabbt ihop till en deg. Min deg kändes ganska torr och smulig, om så tillsätt lite vatten så att det blir mer samarbetsvillig. Rulla lagom stora bollar, jag vägde mina ca 30 g styck.
Lägg bollarna på en bakpappersbeklädd plåt, dock inte för tätt då de flyter ut under gräddningen. Baka av kakorna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Kakorna ska vara helt torra. Håll undan nosen när du öppnar luckan då det kommer lukta starkt av ammoniak, denna odör försvinner dock efter en stund och kakorna får ingen smak. Låt kakorna svalna och förvara dom sedan i en tät burk.
Nu närmar sig julen med stormsteg och jag börjar känna mig lite lugnare, mer eller mindre alla julklappar är inköpta. Puh. Kanske en eller två kvar. Så skönt! Imorgon så kommer min pappa/barnens morfar på besök, en stående tradition.
Sen är det bara maten kvar, handling och all matlagning, tänkte testa att lägga in egen sill i år. Spännande!
Och självklart kommer vi göra en massa julgodis.. Ingen jul utan gotter!
Många kramar till er alla, Karin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar