lördag 6 december 2014

Saffransfudge med pistagenötter


Canon 28-11 099

En jul utan godis är ingen riktig jul. Just själva julafton ska bestå av massor av god mat och när man är proppmätt åker allt julgodis fram. Och fastän magen står åt alla håll och man är på gränsen till illamående så tar man en knäck, lite ischoklad, några bräck och två fudge. Sen kan man lägga sig i soffan, låta paltkoma ta över och sova bort nån timme innan jultomten kommer och man börjar om igen… Gissar att ganska många känner igen sig. Det är tur att julen bara är en gång per år och att nyårslöftet om godisfri diet kommer en vecka senare. Men än är det inte nyårsafton så det är fritt fram att frossa loss!

Saffransfudge med pistagenötter

5 dl socker
3 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 msk ljus sirap
0,5 g saffran ( en påse)
80 g grovhackade pistagenötter

Blanda allt utom nötter i en kastrull och koka på svag värme under omrörning till sockret smält. Låt det sedan koka upp utan att röra om tills temperaturen är 122 grader. Kontrollera med en digital kökstermometer eller gör ett kulprov i kallt vatten, när du kan rulla en liten boll utan problem är smeten klar. Medan smeten kokar så grovhacka nötterna och täck en avlång bakform ( 10 * 25) med plastfolie.

När smeten är färdigkokt så ta av kastrullen från värmen, häll i nötterna och rör sedan med slev tills smeten blivit tjock och matt. Häll fudgen i formen, släta till ytan och låt den svalna i kylen. Skär fudgen i tärningar innan den svalnat helt så smular den inte så mycket.

  Canon 24-11 011Canon 24-11 013Canon 28-11 085

Jag önskar er alla en härlig helg!
Ta hand om varandra så ses vi imorgon med ett nytt och gott saffran-recept!

Kram Karin

Canon 28-11 091Canon 28-11 092Canon 28-11 087Canon 28-11 097

1 kommentar: