Så äntligen är det dags för den efterlängtade Saffrans-veckan!
Som jag jobbat och jobbar med detta – bakat och fotat, fotat och bakat. Det har varit riktigt kul om än något stressigt att hinna med allt (inte klar än i skrivande stund med allt) och att hitta på S J U olika bakverk med saffran har inte heller varit det enklaste. En riktigt rolig utmaning!
Men nu börjar vi och först ut är klassiska kolasnittar i en (relativt) ny tappning.
Saffranskolasnittar
Ca 15 – 30 kakor
100 g smör
3/4 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 msk sirap
1 tsk bakpulver
0,5 g saffran (en påse)
+ eventuellt lite vatten
Sätt på ugnen på 175 grader.
Stöt saffran med en sockerbit i en mortel eller skål, ev tillsätt 1 tsk alkohol för att lösa upp saffranet. Arbeta alla ingredienser till en deg. Känns den torr o smulig så tillsätt någon matsked vatten tills degen är smidig.
Dela degen i två bitar och rulla ut till två längder som är lika långa som plåtens långsida. Jag valde dock plåtens kortsida och fick då lite tjockare kakor. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dom lätt med fingrarna.
Grädda dom i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Skär de varma längderna i lagom stora bitar och låt svalna.
Lägg dom i en fin kakburk eller varför inte ge bort till en kär vän. Placera kakorna i cellofanpåsar (finns i välsorterade ICA-butiker) och knyt ett vackert band. Ätbara presenter är alltid uppskattat!
Ni missar väl inte att göra ett besök hos min kära vän Sabina och hennes fina blogg Sweet and simple,
även hon har en Saffranstema vecka med massor av goda och vackra bakverk att inspirera till julbakning.
Välkommen tillbaka redan imorgon då jag bjuder på ett nytt gott bakverk med smak av saffran!
Kram Karin
Ååååå dom måste jag prova !!
SvaraRaderaÄlskar saffran och snittkakor går snabbt att baka !
Tack så mycket för receptet!!
Ser fram emot nästa ;)
// Magdalena