vad jag dock inte sätt än är en semmelrulltårta, kanske är jag rent ut av först?!
Hur som helst så var det en kul grej att testa och den blev riktigt god!
Nu är det ju några dagar kvar till självaste semmeldagen – 17 februari, men har ni lust att testa något nytt så rekommenderar jag semmelrulltårtan. En annorlunda fika som jag tror många uppskattar!
Semmelrulltårta
Räcker till ca 8 - 10 personer
25 g jäst
75 g rumsvarmt smör
2,5 dl mjölk
0,75 dl socker
0,5 tsk salt
7 - 8 dl vetemjöl
1 - 2 tsk grovmald kardemumma
Sätt på ugnen på 150 grader. Värm mjölken försiktigt till ljummet och smula ner jästen i en bunke, häll över mjölk och tillsätt det rumsvarma smöret. Rör tills jästen löst sig. Blanda i resterande ingredienser och knåda till en slät deg. Knåda degen länge så den blir blank och fin. Låt degen jäsa i en bunke täckt med handduk i ca 45 – 60 minuter.
Kavla ut degen ganska tunt, ca 3 – 4 mm. Täck plåten med ett bakplåtspapper och beskär den utkavlade degen så den passar plåten. Resterande deg kan du göra semlebullar eller varför inte wrapps? Låt den utkavlade degen jäsa en stund till, ca 20 minuter.
Baka av den degbetäckta plåten i ca 8 – 10 minuter, håll koll på den så att den inte bränns eller överbakas. Den måste fortfarande vara så mjuk att den går att rulla. Låt svalna under en handduk, under tiden så rör ihop semlefyllning och vispa grädde.
Semlefyllning
Finriv ca 500 g mandelmassa
2 – 3 msk sirap
Tillsätt ovispad grädde till lagom kletig konsistens.
Bred ut semlefyllningen på botten och sedan ett lagom tjockt lager med vispad grädde. Rulla försiktigt ihop precis som en vanlig rulltårta. Pudra lite florsocker och rulltårtan är redo att avnjutas!
Kram Karin
Wow, detta måste vi nog testa. Var hos svärföräldrarna i helgen och bjöd dem på semmelwraps.
SvaraRaderaSmart där! Såg riktigt gott ut!
SvaraRaderaSer urgott ut... Kan man göra dagen innan tro, eller bör man äta samma dag?!
SvaraRaderaGår att äta dagen därpå men klart godast samma dag som den görs!
SvaraRadera