tisdag 23 juni 2015

Matbloggspriset 10 år


  
Förra året fick jag
Matbloggsprisets ärofyllda Hedersutmärkelse – detta för mitt jobb inom sociala medier där jag försöker knyta oss bloggare samman genom Mat- & bakbloggskartan samt olika grupper på facebook. Och inte nog med att jag fick detta pris så får jag även äran att sitta med i årets jury. Lilla jag ska få vara med och utse årets Hedersutmärkelse, ett stort ansvar!

I veckan var det dags för juryns första möte uppe i Stockholm. Nervöst och pirrigt men ack så kul att träffa alla härliga människor! Vi både åt och drack gott, och under middagen diskuterades årets kategorier och regler. Det har blivit lite ändringar och det kommer ni kunna läsa mer om på Matbloggsprisets hemsida inom en snar framtid.

Jag är dels ansvarig för att ta fram en lämplig vinnare till Hedersutmärkelsen – känner ni till någon som gjort något bra för oss mat- & bakbloggare inom sociala medier så skriv en kommentar eller skicka ett mail!
Jag ska även hjälpa
Sébastien Boudet att kora en värdig vinnare inom Bak & dessert-kategorin, inte det lättaste med tanke på hur många fina bloggar det finns där ute. Tipsa mig gärna!

Utöver detta så firar ju Matbloggspriset 10 år, första priset delades ut 2005. Detta är ju något som måste firas, kom gärna med förslag på hur vi kan fira detta roliga, för firas det tycker jag det ska göras!

Kram Karin

söndag 21 juni 2015

Midsommarblomster


MIDSOMMARAFTON. REGNTUNGA SKYAR. ÄPPELROSOR.
TRADITION. SILL & NYPOTATIS. SOLSKEN.
DANS KRING MIDSOMMARSTÅNGEN. BLOMMOR & BLADER.

Canon 037


Midsommarafton - denna traditionellt årliga regndag, det slår liksom aldrig fel. Men vad gjorde lite regn när man hade nära o kära att fira med? Vi njöt trots regnet av sill & potatis, vedeldad badtunna och grillning som fick sina sista minuter i ugnen. Barnen trotsade regn och knot och plockade blommor och klädde en mindre version av en midsommarstång. Någon dans kring stången blev det dock inte, man kan ju inte få allt...

Hur firade ni midsommarafton? 

Canon 003


Utöver blomster kan man dekorera dessertbordet med vackra äppelrosor, enkla att göra och god att äta. En lagom stor portion efter all god mat. Apropå mat, någon som vet varför man äter typ samma mat vid alla svenska högtider?

Ätbara äppelrosor

Smördeg i stort ark, tinad
Aprikossylt/marmelad utan bitar
2 -  3 st äpplen
Citron

Sätt på ugnen på 190 grader. Skiva äpplena i så tunna skivor som möjligt, ta bort kärnhuset. Lägg äpplena i en skål med vatten och pressa i citronsaften, ingen exakt mängd vatten utan så att äpplena täcks. Ställ skålen i mickron och kör tills äpplena känns mjuka och böjbara, låt äpplena rinna av i ett durkslag medan du lägger ut smördegen på lätt mjölat bord så att det inte fastnar. Skär till remsor av smördegen, ca 25 * 5 cm. Bred på aprikossylten och lägg sedan på äppelbitarna omlott längs övre halvan av remsan. Vik över nederdelen så att en del av äpplena täcks.
Rulla försiktigt ihop äppelremsan till en ros. Enklast är att ställa dom i en muffinsplåt eller i muffinsformar, så behåller dom sin form.
Baka av i ca 35 – 40 grader, låt svalna och pudra sedan, om du vill,  med lite florsocker.  

Lägg rosorna på ett vackert fat och dekorera med riktiga blad.


Canon 2015-0-25Canon 018 

Att göra äppelrosor är ganska enkelt, jag råkade dock köpa fel smördeg och fick kavla den alldeles för tunt för att få till lagom långa längder, men man lär ju sig den hårda vägen. En erfarenhet rikare, men fina blev dom ändå!

Kram Karin

Canon 032
Canon 035Canon 034Canon 030

måndag 15 juni 2015

En dröm om Paris


FÖDELSEDAG. SALLIE. DRÖMMAR & FANTASIER.
PARIS. FRANKRIKE.ÄLSKADE HUSDJUR. ENGELSK BULLDOG.
ULLA & HJÖRDIS. ORANGE, ROSA, VACKER.

Drömmar


Denna härligt färgglada tårta gjorde jag när det var som mörkast i vintras. Sallie fyllde 8 år och hade en önskan om Eiffeltornet och deras älskade bulldogs Ulla & Hjördis skulle oxå vara med. Denna familj har verkligen fått mig att älska och längta efter en egen engelsk bulldog, dom är bara så underbara. <3
Ni som följer bloggen vet att jag älskar utmaningar och att göra ett Eiffeltorn var inte det lättaste, men ack så roligt. Jag har tidigare gjort en beskrivning på hur man gör tornet och det är inte så svårt som man kan tro, dock lite pilligt.

Beskrivning på Eiffeltornet

Fyllningen var chokladmousse och cheesecake-mousse, dessvärre kommer jag inte riktigt ihåg receptet på den senaste. Jag höftade lite och blandade Philadelphiaost, grädde och lite riven citron om jag inte minns del... Gott blev det iallafall!

Paris Ulla o HjördisUlla o Hjördis 

Vovvarna Ulla & Hjördis har jag modellerat för hand, tyvärr är jag dålig på att dokumentera när jag jobbar utan kämpar tills jag är nöjd. men om jag får chansen att göra dom igen så ska jag se till att göra en beskrivning!

Kram Karin

Ulla o HjördisBulldogsParis

måndag 8 juni 2015

Urshultsbagarn


NYTT JOBB. TIDIGA MORNAR. TREVLIGA ARBETSKOMPISAR.
LÅNGA DAGAR. LÄRORIKT. BRÖD I ALLA FORMER.
TÅRTOR, KAKOR & ANNAT GOTT.


Via ett oskyldigt inlägg på facebook fick jag nys om att Urshultsbagarn strax utanför Tingsryd söker personal. Arbetslös som jag var skickade jag iväg en ansökan och i förra veckan var jag där på intervju och rundtur. Och imorse var det dags för första arbetsdagen, ibland går det riktigt fort. Kul!


Urshultsbagarn är långt ifrån det jag tidigare har jobbat med hos Fenix och Emmagården, här är helt andra volymer och kvantiteter. På bilden nedan ser du avdelning där man gör bröd och andra degar som vetedeg och wienerbröd.

interior_nya
Inte den sexigaste miljön men maskinerna är riktigt häftiga, de gör allt från att mäta upp ingredienser, delar degen, rundriver bullar, strösslar, spristar ramons på wienerbröd, rullar ihop vetedeg och delar kanelbullar. Ja maskinerna gör nästan allt utom att lägga bakverken på plåt. Och visst kan det låta slött och bortskämt men de gör en ofantlig massa bröd i alla dess former. Idag gjorde vi bland annat 2000 gifflar som vi fick rulla ihop för hand. Så helt maskinellt är det inte.

Utöver bröd gör de även bakverk i olika former; tårtor, kakor, beskvier m.m. Man skulle kunna tro att ett sånt stort företag som Urshultsbagarn väljer att köpa färdiga produkter eller att ta genvägar men icke, de knäcker äggen, minst ca 15 liter, för hand till anslagen (tårtbottnar) och vispar egen smörkräm till biskvierna. Jag är grymt imponerad! Så även om det är ett mer industriellt ställe än tidigare arbetsplatser så är det samtidigt ändå mer back to basics.

En annan härlig fördel med detta jobb är de underbara arbetstiderna, 7:30 – 16. Passar mig och familjen alldeles perfekt!

Nej nu ska jag umgås med familjen, önskar er en härlig dag!

Kram Karin

lördag 6 juni 2015

Mormor Karin 95 år

Canon 15-22 121


Idag är det Sveriges nationaldag och även min mormor Karins födelsedag där hon skulle fyllt hedrande 95 år.
I julas, på självaste julafton somnade äntligen vår underbara mormor Karin in. Efter flera års av demens, förvirring och med avsaknad av någon större livsglädje fick hon äntligen komma till ro. Och trots att jag länge väntat samtalet från min mamma så kom det trots allt som en chock – mormor är död. Hon föddes på Sveriges Nationaldag 1920 och dog på Julafton 2014.

Mormor älskade att gå i skogen och plocka blommor och närmast hjärtat fanns liljekonvaljen. För att hedra min mormor bakade jag tårtorna till minnesstunden efter begravningen och dekoreringen var självklar – liljekonvaljer! 

Canon 15-22 133Canon 15-22 127Canon 15-22 128Canon 15-22 123

onsdag 3 juni 2015

Färgglad cheesecake med smak av mandel

 

 


MORS DAG. FÄRGLATT STRÖSSEL. SAFTIG CHEESECAKE.
ENKEL & GOD. KONDENSERAD MJÖLK & PHILADELPHIA OST.

Cheesecake med smak av mandelCheesecake med smak av mandelCheesecake med smak av mandel


Denna färgglada cheesecake har jag länge varit sugen sen jag hittade den på Pinterest. Där kallas den för Cake Batter Cheesecake (kaksmets cheesecake) – riktigt varför kan jag dock inte förstå. Men det jag vet är att den blev riktigt saftig och god med snarlik smak av vår svenska klassiska ostkaka. Och med det färgglada strösslet blir den vacker att se på!
Dessutom innehåller den inget socker utöver den kondenserade mjölken vilket är extra positivt!

Vad inspireras ni av? Var hittar ni recept som ni bara måste baka nu? Själv älskar jag som ni märkt att testa nya och lite annorlunda recept… Berätta gärna i en kommentar!

Cake Batter cheesecake
Ca 10 – 12 bitar
675 g Philadelphia ost
3 ägg
1 burk kondenserad mjölk
1 msk vaniljsocker/ 1 tsk vaniljpulver
Mandel-essense, svårt att säga exakt mängd, börja med 1 tsk och smaka av
1,5 färgglatt strössel

Viktigt – att alla ingredienser är rumsvarma! Detta för att man ska kunna vispa smeten len och krämig. Om du har bråttom så lägg de oöppnade ingredienserna i varmt vatten en stund.

Sätt på ugnen på 190 grader. Vispa sakta Philadelphia-osten len, tillsätt sedan den kondenserade mjölken, vaniljen och mandel-essensen. Tillsätt sist äggen. Vispa tills allt är en jämn smet. Rör försiktigt med slev ner strösslet, det smälter och färgar av sig ganska fort så häll snabbt över i en springform. Strö lite extra strössel över smeten och baka av längst ner i ugnen i 40 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar i ytterligare 30 minuter. Ställ sedan i kylen i ca 4 timmar för att stabilisera sig lite extra.
Servera med en klick grädde och lite färska bär!


Andra goda cheesecake´s jag gjort är dessa:

Lime & jordgubbs cheesecakeTropisk cheesecake i glasSaffranscheesecake med smak av apelsin

Man kan riktigt se hur saftig cheesecaken blev, nästan som att man skulle kunna pressa saften ur den. Nästan alltså. 
Skämt å sido, den är riktigt god och gillar du mandel så rekommenderar jag denna varmt!

kram Karin

Cheesecake med kondenserad mjölkCheesecake med kondenserad mjölkCheesecake med kondenserad mjölkCheesecake med kondenserad mjölk

Limecurd-grottor


SÖTA SMÅKAKOR. KNAPRIGT GOTT. SYRLIG LIME CURD.
HALLONGROTTOR. NY SMAK. BARNSLIGT ENKELT.

 lime curd grottor

Det är lätt att fastna för favoriter, att hålla sig till det man är van vid och som man vet alltid smakar gott. Det gamla vanliga. Men ibland behöver man bara byta ut en enda ingrediens för att skapa nya spännande godsaker. Inte mycket mer än så som krävs. Jag testade att byta ut hallonsylten mot limecurd och vilket lyft på denna ganska vardagliga kaka.

Vad har du gjort för spännande upptäckt genom att bara byta ut en enda ingrediens? Blev det gott? eller kanske äckligt?
Berätta gärna med en kommentar!

Limecurd-grottor170 g smör
50g / 0,5 dl socker
175 g mjöl / 2,5 dl mjöl
3,5 g / 2 tsk bakpulver
50 g / 1 dl marsankrämspulver
1 nypa salt
Limecurd eller annan valfri curd

Sätt på ugnen på 175 grader. Skär smöret i tärningar och blanda ihop alla ingredienser snabbt för hand till en jämn deg. Rulla till bollar, jag vägde mina, ca 30 gram styck. Tryck hål i bollarna och fyll med limecurd. Lägg på plåt med bakplåtspapper och baka av i ugnen i ca 10 minuter. Jag använde en minicupcakes-plåtform att baka mina limecurd-grottor i men det går lika bra med små bullformar.

Psst! Gillar du kakor rekommenderar jag dessa godsaker som jag bakat tidigare i bloggen!(klicka på bilden så kommer du direkt till receptet) 
GarbosRingblomssnittarBrysselkex med bjrönbärssockerAlassio-kyssar
Åter till mina delikata och syrligt söta limecurd-grottor,
testa dom. Jag tror inte ni blir besvikna!

lime curd grottorlime curd grottorCanon 014lime curd grottorlime curd grottor

tisdag 2 juni 2015

Vinnaren av cupcake-formarna är...


Jag skulle vilja baka till min älskade morfar som gick bort när jag var ung. Skulle bli en långfika med mycket prat. Vill uppdatera honom på allt som hänt i mitt liv, tänk om han varit med o sett!? Vad häftigt det skulle vara! Undrar vad han skulle säga? Om hade något han tycker, råd att ge! Det vore urhäftigt att få veta. Skulle vilja ha med mina barn också, de har ju aldrig träffat min morfar.

Christine Holmberg