söndag 29 november 2015

Första advent - Ljuvligt söt apelsintryffel

FÖRSTA ADVENT. SNART JUL.
NEDRÄKNINGEN KAN BÖRJA.
LJUVLIG APELSIN CHOKLAD TRYFFEL.
MUMMA FÖR SJÄLEN.

PICT0159

Återvinning av ett inlägg jag gjorde 2012. Alldeles för gott för att missas och därför lyfter jag fram det igen!

Apelsinchokladtryffel
200 g apelsinchoklad
1 dl grädde
1 msk honung/sirap
40 g smör

Värm grädde och honung/sirap. Hacka chokladen och lägg den tillsammans med smöret i den varma gräddblandningen. Rör om och låt stå i rumstemperatur tills den får en lagom tjock konsistens. Förbered en spritspåse med en stjärntyll och fyll på med tryffeln. Spritsa små krumelutter, jag kommer inte på ett bättre ord *ler*, dekorera med strössel. Pudra över lite kakao och låt stå i kylen så att de stelnar sen är det bara att stoppa en i munnen och njuuuta!

Här kommer en hel drös med bilder att njuta av, lite mer kalorifattiga än de verkliga tryfflarna.

God fortsättning!
Kram Karin
PICT0150 PICT0151PICT0147PICT0154 PICT0163PICT0160PICT0120

onsdag 25 november 2015

Bakboxen - en låda fylld med glädje!




Jag har liksom många andra bloggare fått möjligheten att testa Bakboxen, en låda fylld med bakglädje för oss som älskar att baka! Det har länge funnits matkassar av olika slag och jag under allt för lång tid önskat att det funnits en bakkasse och detta kan vara svaret på mina drömmar.  Antingen väljer du den stora boxen för 350 kr  - en gång i månaden kommer en låda fylld med olika ingredienser, smaskigt recept och passande tillbehör. Eller så väljer du den lilla boxen för 170 kr som har allt utom tillbehören.

Den stora bakboxen innehåller ett huvudrecept, 5-10 råvaror samt 2-4 köksredskap av betydande kvalitet. Allt noga sammansatt för att skapa en bakupplevelse utöver det vanliga. Boxarnas innehåll är temabaserad med ett nytt tema för varje månad, vilket gör att ingen box är den andra lik! Både stora o lilla bakboxen har råvaror som räcker till cirka 10 personer. Man bör dock ha basråvaror som mjöl, mjölk, ägg och strösocker hemma då detta inte ingår i boxarna.



Varje låda innehåller tydlig beskrivning och recept på vad som ska bakas.

24 nov 032

Bakboxen har ingen bindningstid, så du kan när som helst välja att avsluta eller pausa ditt medlemskap. Frakten är inkluderad i priset. Inga övriga kostnader tillkommer för dig som kund.

Jag har ännu inte hunnit baka men ser fram emot att få göra det snart. Jag har dock just nu fullt upp med plugget, tar lite mer tid än jag önskar men är både kul och lärorikt så då får man offra lite baktid. Men snart så…

Kram Karin

måndag 16 november 2015

Superkrämig Dulce de leche-kaka!


DULCE DE LECHE. NJUTNING. ENKELT & GOTT
DEN PERFEKTA EFTERRÄTTEN.
FÅ INGREDIENSER & MYCKET SMAK.



När jag hittade detta recept tog det inte lång stund innan jag stod i köket, det verkade för gott för att inte testa nu på en gång. Och inte blev jag direkt besviken. Superenkelt att göra och resultatet? Ja jag låter bilderna berätta för sig själva… Viktigt dock att inte baka för länge för då förlorar du det där rinniga goda kletiga som man bara vill slicka i sig på en gång!

Superkrämiga Dulce de leche-kakor
Ca 8 – 10 stycken
Lite smör o mjöl till formarna
2 stora äggulor eller 3 små
1 stort ägg
4 dl dulce de leche (nästan två burkar)
2,5 msk vetemjöl
Lite salt

Sätt på ugnen på 200 grader. Smöra och bröa formarna, de jag använt kallas för ramekins´(finns i välsorterade köksbutiker), men det borde även fungera med muffinsplåt.
Vispa med hjälp av elvisp eller annan vispande maskin alla äggen till ett fast skum, det tar en stund. Tillsätt dulce de lechen och fortsätt  vispa tills allt blandats. Blanda mjöl & salt och tillsätt lite i taget. När allt är blandat så fyll 3/4 av formarna och ställ i mitten av ugnen. Baka i ca 10 – 12 minuter, svårt att säga exakt då det beror på ugnen. Men de ska bli gyllenbruna och vara vobbligt lösa i mitten.
Skär med en kniv runt kanten och vält försiktigt ut kakan i handen och sedan ner på ett fat, på det sättet får du botten neråt. Servera gärna direkt när de är rykande varma med en skopa vaniljglass… Njut!

Canon 003Canon 008

onsdag 11 november 2015

Nutella- & polkagrisbollar


NUTELLA. VIT CHOKLAD. KOKOS & RÖDBRUNA LÖV.
HAVREGRYN. HÖST & POLKAGRISAR



Är det någon årstid som jag älskar mer än någon annan så är det just hösten. Jag älskar färgerna, löven och den krispigt kyliga luften. Färgskiftningarna i träden är underbara, när löven går från grönt, gult, orange och rött. Känslan när man sparkar högar med löv framför en under en promenad. Att vi dessutom gift oss på hösten och fött två av våra tre barn gör inte saken sämre…
Hösten är en mycket tacksam tid att fotografera, skiftningarna och ljuset lyfter bilderna till en annan nivå!

Dessa bollar har allt man kan tänkas önska sig – nutella, vit choklad och polkagrisar. Inte helt äckligt! När jag gjorde den råkade jag ha i lite för mycket salt men det gjorde bollarna konstigt nog godare, på ett vuxet sätt. Så mitt tips är att våga ha i lite för mycket…! 

Nutella- & polkagrisbollar

100 g smör
1 dl florsocker
2 msk kakao
2 dl Nutella
ca 3 dl havregryn
några droppar mint-essens, enklast är att smaka sig fram
lite salt

Se till att alla ingredienser är rumsvarma och blanda allt till en jämn smet. Är den för kletig för att rullas till bollar, låt stå i kylen en stund. Är den för torr, tillsätt till vatten eller kaffe. Rulla lagom stora bollar och låt stå i kylen tills de stelnar.

Vit choklad
Hackade polkagrisar (Lägg påsen med polkagrisarna i en handduk, vik ihop väl, gå loss med en hammare)
ca 2 dl kokosflingor

Blanda de krossade polkagrisarna med kokosflingorna och häll i en skål. Smält lite vit choklad, ca 100 g räcker långt, blanda i lite kokosfett eller neutral olja om chokladen känns för tjock. Bollarna ska bara rullas lätt för att polkagris-smulorna ska fästa, enklast är att kladda ner händerna. Rulla de chokladdoppade bollarna i polkagris-kokosen så att det täcks ordentligt. Ställ i kylen en stund tills chokladen stelnat.



Som sagt, jag ÄLSKAR hösten och har därför svårt att välja bort bilder,
så idag får ni extra många bilder att njuta av!

Kram Karin