Som jag längtat efter att få fotografera på de vackra mossbeklädda stenmurarna här hemma och idag tog jag äntligen chansen när saffransdegen låg på jäsning. Det blev lika vackert som jag tänkt mig och kommer snart fotografera där igen. Naturen är för vacker för att inte användas! Även denna kaka har jag länge suktat efter och effektiv som jag är så gjorde jag Lucia-dagen till en riktig bagardag.
Julig ambrosiakaka med smak av saffran & apelsin
150 g Smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 g saffran (två påsar)
1 apelsin, rivet skal
Sätt på ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ut saffranet i lite socker, ev tillsätt lite alkohol för att förstärka saffranssmaken. Tillsätt saffranblandningen i äggblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt mjölblandningen i äggblandningen och till sist det smälta smöret och det rivna apelsinskalet.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan kallna.
Glasyr
saft från en halv apelsin
ca 5 dl florsocker
Blanda florsocker med apelsinsaft. Bred glasyren på kakan och strö på skal från apelsinen och syltade apelsinskal. Jag har använt mig av en så kallad channel knife som gör långa strimmor av apelsinskal.
Hur många grader?
SvaraRaderaHej Ewa!
RaderaTack för tipset, lätt att missa men nu står graderna med i receptet.
Mvh Bagerskan