söndag 7 februari 2016

Saftig banankaka ute i det gröna


BAKA MED BARN. ENKEL BANANAKA.
MYSIGT & KLADDIGT.
FIKA UTE I DET GRÖNA. SNART ÄR DET VÅR!


banan

Sonen kom hem med ett recept på banankaka från skolan tidigare i veckan och ville gärna baka.
Nu. På en gång!
Jag förhalade det till nu i fredags då barnen hade studiedag, en perfekt dag att baka tillsammans. Ungarna tyckter det var riktigt kul att få mosa banan och väga upp mjöl, en riktigt barnvänlig kaka. Jag är inte stormförtjust i att baka med barnen, det blir lätt smet på både golv, väggar o tak och mitt tålamod sjunker snabbare än ett iphonebatteri i midvinterkyla. Men i fredags var det riktigt mysigt, jag hann till o med göra lite egna lchf-chokladbollar. (Mer om dom i ett annat inlägg.)

banan1 banan2

Saftig banankaka

100 g mjukt smör
2 dl socker
2 mosade bananer
1 dl hackade nötter – valfritt!
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpluver
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda smör, socker, mosade bananer och ev. hackade nötter. Tillsätt äggen ett i taget. Se till att allt blandats väl, inga smörklumpar. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner det i smeten.
Smörj och bröa/mjöla en avlång brödform (1-2 l), häll i smeten. Grädda i nedre delen i ugnen i ca 45 min.
Jag delade upp smeten i två mindre aluminiumformar och kortade tiden med en kvart ungefär. Kolla med en sticka, den ska komma ut torr.

banan4

Som ni ser så har jag en förbless för våra mossbeklädda murar här ute i de småländska skogarna,
det är så vackert. Lovar att det kommer bli mer av denna varan.
Naturen är för vacker för att inte avnjutas och med goda bakverk blir det alldeles, alldeles… underbart!

Kram Karin


banan3banan5

2 kommentarer:

  1. Hur stor form har du använt till kakan på bilden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har använt mig av två mindre aluminiumformar för bröd, ca 7 * 18 cm, men det går lika bra med en större form.

      Radera