söndag 14 februari 2016

Vintrig Budapesttårta a´la lchf


ALLA HJÄRTANS DAG. EFTERLÄNGTAD SNÖ.
BUDAPEST. CHOKLAD. BÄR.GRÄDDE.


budapest

Snön har bokstavligen vräkt ner det senaste dygnet, och vi har gått från en brungrå sörja till underbart vitt igen. Ja, jag älskar snö! Det gör allting så mycket ljusare och lättare. Underbart!

I fredags fyllde vår son Sebastian 7 år och i höst börjar han första klass. Tiden går lite väl fort för min smak, tycker inte det var allt för länge sen vi kom hem med honom från förlossningen. Ju äldre jag blir desto fortare tycker jag tiden går, inte roligt. Det gäller att försöka njuta i livets berg-o-dal-bana!

Idag hade vi ett litet kalas med några av hans kusiner. Vi bjöd på glass och jag gjorde en Budapest-tårta a´la lchf. Marängbottnarna får inte riktigt samma krispighet som vanlig maräng men den blev ändå riktigt god!

budapest2


Budapesttårta a´la lchf
6 – 8 portioner

2 dl äggvita (ca 7 ägg)
2,5 dl rivna hasselnötter
1,5 msk sötströ
1,5 msk kakao – valfritt!
Jag använde inte kakao men när jag provsmakade så tror jag kakao skulle bli riktigt gott i bottnarna!

Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sötströ och fortsätt vispa ett tag till. Sockret kommer inte smälta utan “marängen” kommer vara kornig, nackdele med sötningsmedel. Blanda kakaon med hasselnötterna.
Vänd ner de rivna hasselnötterna och dela upp smeten till tre bottnar på ett bakplåtspapper, ca 15 cm i diameter.
Baka av i mitten av ugnen i ca 20 min i 175 grader.

budapest 4 budapest5


Montering
5 dl grädde
50 g mörk choklad
bär av olika slag
kakao

Smält chokladen och pensla det på bottnarna. Lägg en botten på ett tårtfat. Vispa grädden och spritsa på grädden. Lägg på bären. På med nästa botten, grädde och bär. På med sista botten, pudra på kakao och spritsa små rosor runt kanten. Dekorera med bär.

budapest9

Jag önskar er alla en riktigt härlig Alla hjärtans dag!
Ta hand om varandra!


Kram Karin

budapest3 budapest7budapest10

1 kommentar: