fredag 25 mars 2016

Avokado & chokladbollar


avokado2

Ni som följer min blogg vet att jag älskar enkla bakverk, ju enklare desto bättre. Och dessa chokladbollar kan verkligen inte bli mycket enklare, allt du behöver är en mogen avokado och lite choklad. Thats it!

Avokado och choklad? Är hon knäpp?
Jag lovar, det blir jättegott och du känner ingen smak av avokado utan bara krämig chokladtryffel. Fördelen med avokado är att du slipper smör, grädde och onödigt socker!

avokado4

Avokado & chokladbollar
10 – 15 bollar beroende på storlek
1 mogen avokado
100 g mörk choklad
ev smaksättning

Smält chokladen över vattenbad. Mosa under tiden avokadon, för att bli av med eventuella trådar kan du sila den genom en finmaskig sil. För att få en slät smek rekommenderar jag att du blandar den smälta chokladen och den mosade avokadon med en stavmixer, men det går även bra att vispa ihop det för hand. Låt smeten stå en stund i kylen så att du kan rulla bollar eller fyll upp pralinliknande formar. Det går även bra att hälla smeten i en avlång form för att sedan skära till kuber som du “rullar” i kakao.


avokado6 avokado1

Varför inte fylla påskäggen med hemmagjorda chokladpraliner i år?
Jag önskar er alla en underbar påsk!


Kram Karin


avokado5

tisdag 15 mars 2016

Krämig chokladmousse gjord på kokosmjölk


kokos2

Jag älskar det enkla, det stilrena men samtidigt det glada färgstarka, två ytterligheter som ändå passar varandra.
Jag älskar även enkla saker, okomplicerade och okrångliga om det nu finns något som heter så.
Jag älskar naturen, de småländska skogarna med sina mossbelagda stenmurar och mörka granar.

Tillsammans kan de skapa magiska bilder!


kokos

Krämig chokladmousse, med svag smak av kokos
2 stora eller 4 små portioner

250 g kokosgrädde - jag använde Blue Dragons krämiga kokosmjölk på tetrapack
2 äggulor
100 g mörk choklad,
ca 1 dl chokladpellets

Värm kokosgrädden i en kastrull på spisen, låt den koka upp och tillsätt en äggula i taget. Fortsätt röra medan kokosgrädden sjuder i ca 10 minuter. Grädden kommer tjockna något. Tillsätt chokladen och rör tills allt smällt.

Fyll i portionsglas och låt stå i minst 2 timmar i kylen. Servera med grädde och färska bär.

kokos1kokos3 kokos5

Jag längtar redan till nästa gång jag kan komma ut i skogen och fotografera!

Kram Karin


kokos6

söndag 13 mars 2016

Frasiga rullar fyllda med dulce de leche


dulche4

Detta frasigt smaskiga recept hittade jag på min favoritsida av inspiration – Pinterest! Ursprungsreceptet var egentligen med Nutella men jag valde att fylla de krispiga rullarna med dulce de leche istället. Och det blev inte helt äckligt… Med lite flingsalt på toppen blev dom nästan gudomliga…

Dom är dessutom enklare än vad man kan tro, bara pensla med lite smör, fyll och rulla ihop. Och skjuss in i ugnen. Det tror jag de flesta fixar…!

dulche1

Frasiga dulce de luche rullar
15 ark ger ca 30 rullar

ca 3,5 dl dulce de luche
ett paket filodeg, ca 225 g
150 g smör
havssalt

Sätt på ugnen på 200 grader.
Fukta en ren kökshanduk att täcka filodegen med då den torkar väldigt fort.
Fyll en spritspåse/plastpåse med dulce de leche.

Smält smöret och pensla ett halvt ark i taget, låt filodegen ligga under den fuktiga handduken under tiden. Dubbelvik på bredden så att det blir ca 20 * 20 cm beroende på ursprungsstorleken. Dela arket på mitten, varje rulle blir ca 10 bred och spritsa en sträng dulce de leche längs nedre kanten, ca 0,5 cm tjock. Pensla lite smör överst på arket som klister. Vik in sidokanterna så att man stoppar fyllningen att rinna ut och rulla ihop arket till en tajt rulle. Fortsätt så med de andra arken,
Lägg rullarna på en bakpappersbeklädd plåt, pensla dom med smält smör och strö över lite havssalt. Baka av rullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills de är gyllenbruna. De är som godast halvljumma men är helt klart okej dagen efter.


Om du vill kan du frysa in dom innan avbakning för att snabbt ha något gott att bjuda på!

Kram Karin


dulche2

fredag 11 mars 2016

Choklad & apelsin, en underbar kombination!


chok4

Jag älskar ljuset i denna bild och värmen i färgen. Den flammiga bakgrunden är en gammal plåt och bordet är småbitar från vår husrenovering. Mycket mer krävs inte för att fånga det vackra man skapat, det är ju kakan som är i fokus. Och just denna kakan är värd all uppmärksamhet, en chokladkaka med smak av apelsin. Min personliga favoritkombination av smaker!

chok

Saftig chokladkaka med smak av apelsin

250 g smör
250 g mörk choklad
250 g socker (2,5 dl)
4 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
500 g vetemjöl (9 dl)
2 tsk bakpulver
2 krm salt
2 msk kakao
4 msk grädde
1 – 2 apelsiner, rivet skal o saft
(beroende på hur stark apelsinsmak du vill ha)


Sätt på ugnen på 175 grader.
Smöra och mjöla en bakform (2 liter), antingen med mjöl eller med kakao.

Smält smör och choklad i en stor tjockbottnad kastrull på låg värme. När allt är smält, ta bort kastrullen från pannan och rör i sockret. Tillsätt ett ägg i taget, rör till jämn smet.
Blanda i en separat skål – mjöl, vaniljpulver, bakpulver, salt och kakao. Häll i mjölblandningen i chokladsmeten, lite i taget tills att allt blandats. Till sist, tillsätt grädden, det rivna apelsinskalet och juicen.
Häll ner smeten i den preparerade bakformen och baka av i ugnen i ca 35 min, tills en provsticka är torr.
Tiden beror på vilken bakform du använder, ju tjockare kaka desto längre baktid.

När kakan svalnat kan du dekorera den med florsocker eller glasyr.

chok1 chok2

Bakformen jag använt kommer från Nordic Ware och heter Bavaria,
en mycket vacker och tålig bakform.

Kram Karin

chok3

onsdag 9 mars 2016

Med en längtan efter våren…


Underbar björnbärskaka

Denna underbart goda kaka ha legat alldeles för länge i min dator i väntan på att få komma upp i bloggen, men nu äntligen är det dags. Den får mig att längta till våren, den blåa himlen, solens första värmande strålar, fåglarnas kvitter och känslan att snart är sommaren här.

Förra sommaren kom maken hem med en stor skål full med svarta söta björnbär och jag testade denna goda kaka. Den är söt, mjuk och knaprig på en o samma gång, och alldeles alldeles underbar! Det är liksom en långpannekaka och paj i ett, svårt att förklara. Jag önskar jag hade en bit här o njut att mumsa på, men tyvärr inte. Måste göra den snart igen…!


Svarta söta björnbär

Björnbärskaka
Den kaka går även att göra med hallon eller blåbär.
Går att dubbla utan problem!

Botten & smuldeg
Dubbla receptet om du vill ha extra mycket smuldeg!
3,5 dl mjöl
1,5 dl socker
1 krm salt
170 g smör

Fyllning
2 stora ägg
2,5 dl socker
150 g färskost
0,5 dl vetemjöl
1 krm salt

500 g björnbär

Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en bakform, ca 20 * 20 cm stor så att den täcker botten och sticker upp över kanten på två sidor.

Börja med smuldegen – blanda allt till en jämn deg, antingen för hand eller i en matberedare. Lägg undan knappt två dl för att använda som smuldeg på kakan. Tryck ut resten av degen jämnt i botten på bakformen. Baka av i ca 12 minuter tills kanterna börjar bli gyllenbruna. Låt svalna helt.

Fortsätt med fyllningen – vispa ihop allt i en skål till en jämn smet. Sprid ut björnbären på kakbotten i bakformen och häll sedan på fyllningen. Sprid sedan ut smuldegen över kakan. Baka av i ugnen i ca 45 minuter tills kakans stelnat och fått färg. Låt svalna sen är det bara att skära upp i bitar och njuta! Förvara kakan i kylen.


Underbart god! Både barn o vuxna älskar denna kaka!

fredag 4 mars 2016

Istället för lördagsgodis…


NYTTIGT ONYTTIGT. CHOKLADBOLLAR.
KOKOS ISTÄLLET FÖR HAVREGRYN.
LÖRDAGSGODIS A´LA LCHF.


cho 1

Trots att jag undviker socker, mjöl, bröd, potatis, ris och allt annat kolhydratstint så blir jag ibland sugen på något sött och då är det skönt att ha snabbt och enkelt recept på något gott att mumsa på. En liten boll brukar räcka för att stilla mitt sötsug. Detta recept passar även de som är glutenallergiker!

cho4 cho3

Det ursprungliga receptet har jag hittat hos Tjockkocken som jag sedan modifierat lite, bland annat har jag ökat mängden kakao och kaffe.

Chokladbollar a´la LCHF
100 g rumsvarmt smör
2 msk grädde
2 dl riven kokos
1,5 dl mandelmjöl
2 - 3 msk kakao
1 - 2 msk kallt starkt kaffe
0,5 dl sötning

Blanda allt till en jämn smet, känns det väldigt kletig så låt den stå i kylen en stund tills den stelnar. Rulla lagom stora bollar och rulla i kakaopulver eller kokosflingor. Låt stå en stund till i kylen och sedan är det bara att njuta…!

Önskar er en härlig helg,
själv ska jag upp redan 03:45 imorgon för att jobba!


Kram Karin
 

cho5cho2