250 g smör
250 g mörk choklad
250 g socker (2,5 dl)
4 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
500 g vetemjöl (9 dl)
2 tsk bakpulver
2 krm salt
2 msk kakao
4 msk grädde
1 – 2 apelsiner, rivet skal o saft
(beroende på hur stark apelsinsmak du vill ha)
Sätt på ugnen på 175 grader.
Smöra och mjöla en bakform (2 liter), antingen med mjöl eller med kakao.
Smält smör och choklad i en stor tjockbottnad kastrull på låg värme. När allt är smält, ta bort kastrullen från pannan och rör i sockret. Tillsätt ett ägg i taget, rör till jämn smet.
Blanda i en separat skål – mjöl, vaniljpulver, bakpulver, salt och kakao. Häll i mjölblandningen i chokladsmeten, lite i taget tills att allt blandats. Till sist, tillsätt grädden, det rivna apelsinskalet och juicen.
Häll ner smeten i den preparerade bakformen och baka av i ugnen i ca 35 min, tills en provsticka är torr.
Tiden beror på vilken bakform du använder, ju tjockare kaka desto längre baktid.
När kakan svalnat kan du dekorera den med florsocker eller glasyr.
Bakformen jag använt kommer från Nordic Ware och heter Bavaria,
en mycket vacker och tålig bakform.
Kram Karin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar