fredag 11 mars 2016

Choklad & apelsin, en underbar kombination!


chok4

Jag älskar ljuset i denna bild och värmen i färgen. Den flammiga bakgrunden är en gammal plåt och bordet är småbitar från vår husrenovering. Mycket mer krävs inte för att fånga det vackra man skapat, det är ju kakan som är i fokus. Och just denna kakan är värd all uppmärksamhet, en chokladkaka med smak av apelsin. Min personliga favoritkombination av smaker!

chok

Saftig chokladkaka med smak av apelsin

250 g smör
250 g mörk choklad
250 g socker (2,5 dl)
4 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
500 g vetemjöl (9 dl)
2 tsk bakpulver
2 krm salt
2 msk kakao
4 msk grädde
1 – 2 apelsiner, rivet skal o saft
(beroende på hur stark apelsinsmak du vill ha)


Sätt på ugnen på 175 grader.
Smöra och mjöla en bakform (2 liter), antingen med mjöl eller med kakao.

Smält smör och choklad i en stor tjockbottnad kastrull på låg värme. När allt är smält, ta bort kastrullen från pannan och rör i sockret. Tillsätt ett ägg i taget, rör till jämn smet.
Blanda i en separat skål – mjöl, vaniljpulver, bakpulver, salt och kakao. Häll i mjölblandningen i chokladsmeten, lite i taget tills att allt blandats. Till sist, tillsätt grädden, det rivna apelsinskalet och juicen.
Häll ner smeten i den preparerade bakformen och baka av i ugnen i ca 35 min, tills en provsticka är torr.
Tiden beror på vilken bakform du använder, ju tjockare kaka desto längre baktid.

När kakan svalnat kan du dekorera den med florsocker eller glasyr.

chok1 chok2

Bakformen jag använt kommer från Nordic Ware och heter Bavaria,
en mycket vacker och tålig bakform.

Kram Karin

chok3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar