.
måndag 20 juni 2016
Tårta till en sushi-älskare!
Efter lite googlande så visste jag hur den skulle se ut och jag har tidigare sett Johanna göra en sushi-tårta i Tårtslaget så hon var en stor inspiration till bland annat kaviarkulorna. Hur man gör dom kommer i ett senare inlägg.
Alla dekorationer är gjorda av marsipan och sockerpasta.
Skålarna gjorde jag av sockerpasta. Sojan är florsocker, kakao och vatten. Wasabi är grön marsipan utblandad med vatten. Kaviar är kulor gjorda av gelé. Laxen är av marsipan, så även tigerräkorna. Hosomaki är en blandning av marsipan och sockerpasta.
För att aldrig ha ätit sushi så är jag ganska nöjd över resultatet!
Kram Karin
.
fredag 17 juni 2016
Sommarlovstårta med rabarber & jordgubbar
Idag så var det äntligen dags för skolavslutning, som ungarna har längtat! Hjärtat brister varje gång jag hamnar i kyrkan och barnen sjunger sommarsånger, ju äldre jag blir desto blödigare blir jag. Att äldsta dottern börjar sexan och sonen börjar första klass i höst gör inte saken bättre. Mina barn växer upp alldeles för fort! Tur nog är det några år kvar innan lillan börjar skolan tack och lov…!
För att fira att det äntligen är sommarlov så bakade jag en riktig smaskig tårta med fräsch rabarbermousse och färska jordgubbar. Riktigt mumsigt gott!
Recept på enkel tårtbotten hittar ni här, jag gjord en liten tårta.
Rabarbercurd
500 g späda, gärna röda rabarber
1,5 dl vatten
2,5 dl socker
2 ägg
50 g smör
Rabarbern behöver inte skalas men skär den i mindre bitar. Koka rabarbern i vattnet i en kastrull till ett mos. Koka upp vatten för vattenbad under tiden som du pressar moset genom en finmaskig sil över en rostfri bunke (plastbunke ger inte samma effekt). Häll i sockret och rör om, tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet.
Ställ bunken i vattenbad. Rör hela tiden tills det börjar tjockna och blivit en kräm, ca 15 minuter. Passa noga, det får inte blir för varmt, då är det risk att äggen koagulerar.
Ta bunken från värmen. Sila krämen om den inte är slät. Tillsätt smöret i små klickar. Rör tills det har smält. Låt svalna. Förvara i kylen, håller i 7-10 dagar.
Rabarbermousse4 gelatinblad
1,5 – 2 dl rabarbercurd
5 dl grädde
Lägg bladen i kallt vatten. Värm undertiden gelatinbladet, varmare än fingervarmt så att gelatinbladen kan smälta. Kramar ur gelatinbladen och rör ut dom i rabarbercurden. Vispa grädden lätt fluffig och tillsätt rabarbercurden under vispning till grädden är fast.
Montering
Tårtbotten
Rabarbercurd
Rabarbermousse
Färska jordgubbar
Jordgubbar och vispad grädde till dekorering
Dela tårtbotten i tre lager. Klipp till avlånga remsor av plastfilm eller OH-papper, ca 10 cm höga och sätt runt omlott längs insidan på samma tårtring/springform som du bakade tårtbotten i, ställ på ett tårtfat. Plastfilmen hjälper tårtan att bibehålla sin form.
Börja med att lägga i en tårtbotten, se till att plastfilmen går i kant med tårtbotten. Bred ut ett lager rabarbercurd.
Noppa jordgubbarna och dela dom på hälften, sätt dom längs kanten med insidan utåt mot plasten. Gör så runt hela kanten på tårtbotten. Fyll på med hälften av rabarbermoussen, se till att jordgubbarna blir helt täckta. Lägg på andra tårtbotten och upprepa proceduren med jordgubbarna och rabarbercurden. Fyll på med det sista av rabarbermoussen och lägg på den sista tårtbotten.
Nu är själva tårtan klar, låt stå i kylen någon timme så att moussen stabiliserar sig. Den kan utan problem stå över natten. Innan servering – ta försiktigt bort plastfilmen, håll koll på att jordgubbarna inte följer med. Dekorera med vispad grädde och färska jordgubbar.
torsdag 16 juni 2016
En låda full av smaker!
Jag har fått möjlighet att testa Smakbox. Det är en låda till för dig som är matintresserad, söker inspiration och vill upptäcka nya produkter!
Varannan månad får du ca 15 nya smaker och produkter från små och stora varumärken. Vissa kan du äta direkt, som en fin mörk choklad eller en dryck med ny smak. Andra ingår i din matlagning eller bakning, som en spännande krydda, pasta eller en ny olivolja. Recept och inspiration medföljer!
Du betalar endast 189 kr per box och värdet uppgår till 350 - 450 kr. Frakt ingår i priset. Det är ingen bindningstid och det är enkelt att starta, pausa eller avsluta din prenumeration.
Och som du ser så får man verkligen vad man betalar för! Massor av spännande nyheter och en del bekanta sedan tidigare. Rekommenderar starkt Smakbox!
måndag 13 juni 2016
Kärlekens färger
Finns det något vackrare än kärlek mellan två människor? Kärlek som struntar i religion, land, hudfärg eller kön. Efter gårdagens fruktansvärda händelse i Orlando är det viktigt att stå upp för friheten att få älska vem man vill, att få vara den man är utan att bli hånad, utsatt eller dödad. Jag försöker själv alltid ha ett öppet sinne och berättar för mina barn att de kan älska vem de vill, oavsett kön. För att få ett öppet och kärleksfullt samhälle måste vi vuxna vara förebilder för dom små, att visa att all kärlek är viktig! Kladdkaka med mjölkchoklad & Bailys
150g smör
150g mjölkchoklad
4 ägg
2 dl socker
4 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
3 krm salt
2 krm bakpulver
4 msk Bailys (ev. mer eller mindre beroende på smak)
Vispa ägg och socker vitt å pösigt. Smält choklad o smör i ett vattenbad, rör ner i äggblandningen, tillsätt sirap. Blanda ihop de torra varorna och rör ner i smeten, tillsätt Bailysen.
Häll smeten i en smord form, 24 cm, och grädda i ca 180 grader i ca 20 minuter tills kanterna är genombakade men kladdig i mitten. Mums!
fredag 10 juni 2016
Rosor och tulpaner
söndag 5 juni 2016
6 juni - Sveriges födelsedag!
Imorgon är det Sveriges Nationaldag och den måste man ju så klart fira! För två år sen gjorde jag denna härliga tårta och den tycker jag är klart värd att lyfta fram igen så här dagen innan födelsedagen.
Vill ni se fler bilder klicka här!
Vill ni kolla in recept & beskrivning klicka här!
Jag önskar er alla en soligt härlig Nationaldag, kram Karin