söndag 30 oktober 2016

Knapriga choklad- och mandelkakor med Nonstop.


2
Hittade dessa kakor i ett gammalt nummer från tidningen Baka och såg genast dess potential.
Genom att tillsätta lite Nonstop-godis så lyftes dom till en helt ny gourmetisk nivå. Jag älskar knapriga godsaker och dessa var det grymt svårt att bara ta en av, otroligt goda!

Ska ni baka något idag så rekommenderar jag varmt dessa kakor!

4
Choklad- och mandelkakor med Nonstop

ca 30-40 beroende på storlek

100g mandel
200g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 ägg
2 krm salt
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 dl Nonstop eller liknande godis

Kör mandlarna i en mixer halvfint, lite större mandelbitar gör det bara extra knaprigt.  Arbeta ihop smör, florsocker, ägg och salt till en slät massa, tillsätt den mixade mandeln.
Blanda mjöl och kakao och sikta ner i smörblandningen, blanda ihop till en deg. Glöm inte att tillsätta Nonstopen. Forma ihop degen, plasta in och låt stå i kylen i minst 30 minuter, helst upp till 2 timmar.

Sätt på ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på ett mjölat bord, ca 0,5 cm tjockt. Skär till rutor (fyrkantiga kakor) eller tryck ut kakor med pepparkaksform (runda kakor). Man får trycka lite extra hårt för att komma igenom Nonstopen. Lägg kakorna på bakplåtsbeklädda plåtar och baka av mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna och förvara dom i en burk i kylen, då blir de extra knapriga.

1
Önskar er alla en fortsatt härlig helg! Själv ska jag fundera ut något gott att baka som jag kan bjuda på här i bloggen under nästa vecka…

Kram Karin

5

torsdag 27 oktober 2016

Bageri- och konditori utbildningar


Hej, här har jag samlat olika vuxenutbildningar för er som vill utbilda er till konditor eller bagare lite senare i livet än just i gymnasiet. Det finns flera utbildningar sprida runt om i landet, de flesta är runt ett år långa. Har jag missat någon så säg gärna till så uppdatera jag listan inom kort.
Kram Karin
(uppdaterad 2016-10-27)

Göteborg

  • Studium
    • Bagare, (46 veckor)
      I ett kurspaket på gymnasial nivå ger vi dig grundkunskaperna för att du ska kunna arbeta inom bageri. Den skolförlagda delen äger rum vid Studium Restaurang & Bageri på Skånegatan i form av undervisning, studiebesök, gästföreläsare och projektarbete. Den schemalagda delen av utbildningen är branschanpassad. Studium har bland annat ett eget café där våra elevers bakverk säljs.
    • Lärlingsutbildning (46 veckor)
      En lärlingsutbildning inom vuxenutbildningen är en yrkesutbildning där minst 70 procent av undervisningen sker på en arbetsplats. Du har en utsedd handledare på arbetsplatsen och yrkeslärare på skolan som följer dig genom din utbildning. Samarbete skola och bransch är väl utarbetad vilket är viktigt för att säkerställa utbildningens kvalitet.
  • Astar
    • Bagare och konditor, lärlingsutbildning (50 veckor)
      Som lärling är du 1 dag i skolan och 4 dagar ute på en arbetsplats med en utbildad handledare. Du lär dig alltså på en arbetsplats och skapar viktiga kontakter som kan hjälpa dig att få jobb efter utbildningen.
    • Bagare och konditor (60 veckor)
      Teori varvas med praktiska övningar samt arbetsplatsförlagt lärande inom branschen. Du använder också vår digitala läroplattform PingPong för vissa uppgifter.
  • Yrgo
    • Bagare och konditor (45 veckor)
      Utbildningen Bagare & Konditor bygger vidare på grundutbildningen till bagare. En förutsättning för att du ska klara att genomföra utbildningen är att du har en grundutbildning från gymnasieskolan eller vuxenutbildningen inom bageri. Du är även kvalificerad om du har 3 års arbetslivserfarenhet som bagare på heltid.


Stockholm

    • Medborgarskolan (ca 10 veckor)
      Olika kurser i konditori.
      Konditorutbildningen är en grundläggande utbildning som ger dig en utmärkt inblick i arbetet i bageri/konditorivärlden. Lär dig att baka goda och spännande matbröd/kaffebröd, läckra kakor och mjuka kakor. Konditoreleverna bakar bröd med olika sorters mjöl, olika jäsmetoder och tillverkar välkomponerade desserter, choklad och olika sorters tårtor. Kom och få ny inspiration, nya idéer och upptäck hur stimulerande det är att känna doften av en nybakad focaccia eller att kunna behärska den svåra konsten att temperera choklad. Att tillverka en modern moussetårta eller en spännande dessert ger självförtroende och glädje


Kristianstad

    • Bagare & Konditor, Österänggymnasiet (1 år)
      Utbildningen riktar sig till dig som är intresserad av en kvalificerad yrkesinriktad utbildning som skall ge dig gedigna hantverkskunskaper och förfina dina förmågor inom området som ska kunna leda till ett mycket väl godkänt gesällbrev.

 

Malmö

    • Bageri och konditori (40 veckor)
      Utbildningen förbereder dig för arbete inom bageri- och konditorbranschen. Du får lära dig baka bröd och göra bakverk hantverksmässigt. Arbetsplatsförlagt lärande ingår i utbildningen.

 

Töreboda

    • Bageri & konditori (40 veckor)
      Utbildningen ger dig en grundläggande yrkesutbildning inom bageri och konditori. Utbildningen ger dig dessutom ökad arbetslivserfarenhet och möjlighet att under handledarens ledning, på en arbetsplats, få kunskaper inom yrkesområdet.
      Minst 50% av utbildningstiden är förlagd på en arbetsplats, sk. arbetsplatsförlagd lärande.
    • Bageri fördjupning (20 veckor)
      Du som har gått grundutbildning inom bageri/konditori har nu möjlighet att gå en vidareutbildning med fördjupning i yrket.
      Utbildningen är 20 veckor och även här ingår mycket praktik, beroende på dina förkunskaper.

 

Västerås

  • Bagare och konditor
    • Bagare och konditor är ett anrikt hantverk och yrken som alltid kommer att behövas i samhället. Idag används många moderna metoder och hjälpmedel i yrket samtidigt som traditionerna upprätthålls. Du får lära dig baka matbröd och kaffebröd, framställa konditorivaror som tårtor, bakelser, choklad och konfektyr. I våra trivsamma egna lokaler skapas en trevlig stämning och en stark gemenskap. Som bagare och konditor är samarbete och service viktigt - därför får du hos oss arbeta i team och öva på servicesituationer, vilket ger dig god förberedelse inför arbetslivet.

Hela landet

  • Astar (Jönköping, Nässjö, Umeå, Karlstad, Mölndal och Göteborg)
    • Bagare och konditor, lärlingsutbildning (50 veckor)Som lärling är du 1 dag i skolan och 4 dagar ute på en arbetsplats med en utbildad handledare. Du lär dig alltså på en arbetsplats och skapar viktiga kontakter som kan hjälpa dig att få jobb efter utbildningen.
    • Bagare och konditor (60 veckor)Teori varvas med praktiska övningar samt arbetsplatsförlagt lärande inom branschen. Du använder också vår digitala läroplattform PingPong för vissa uppgifter.
  • Validering via Lernia(Östersund, Karlstad och Växjö)
    Du som arbetar inom bageri/konditori men saknar formell utbildning har möjlighet att validera dina kunskaper. Valideringen innebär att du får dina tidigare kunskaper och erfarenheter bedömda, erkända och godkända, oberoende av var och hur du har lärt dig.

 

Övrigt passande utbildningar

  • Food safety
    Vi anpassar utbildningar efter varje enskilt företags behov, bland annat inom grundläggande livsmedelshygien, fördjupande livsmedelshygien, lagstiftning och egenkontroll, HACCP, BRC, städ & rengöring samt skadedjur. Efter genomförd och godkänd utbildning erhåller alla deltagare ett utbildningsintyg från utbildningsledaren.

tisdag 25 oktober 2016

Vuxna chokladbollar med smak av Nutella, kaffe och arrak.


boll
Dessa chokladbollar är en grymt god kombination av Delicato och dammsugare, med andra ord en riktig smakrik chokladboll. Det bästa av båda världar med andra ord!

Vuxna chokladbollar med smak av Nutella, kaffe och arrak.

ca 10-12 stycken á 50 g

200g mandelmassa
3 dl havregryn
1 dl nutella eller hasselnötskräm
100g smör
3 msk kakao
2-3 msk starkt kaffe
1 tsk arrak/punsch-essense

Riv mandelmassan med ett rivjärn. Kör allt i en mixer eller liknande till en jämn smet. Smaka av om det behövs mer kaffe eller essense. Känns smeten lös så låt den stå i kylen någon timme. Rulla lagom stora bollar, mina väger ca 50 gram. Rulla bollarna i chokladströssel och har de inte ståt i kylen så låt de stå där minst en halvtimme. Sen är det bara att njuta…


boll2
Jag har sagt det förut och jag säger det igen – jag älskar våra mossiga murar här hemma i de småländska skogarna. Jag är löjligt nöjd med dessa bilder, mossans gröna färg är underbar! Den får de hårda stenarna att se alldeles mjuka ut, som sköna kuddar…

Kram Karin


boll4boll1

söndag 23 oktober 2016

Knaprigt goda chips av Dumle


Min dotter Alice smakar på ett Dumle-chips.

Jag har länge sett dessa chips florera på sociala medier och nu i helgen tog jag mig äntligen tid att testa dessa godsaker. Och dom var minst sagt enkla, bara in i ugnen.

Jag försökte dock vara smart och göra dom i en muffinsplåt för att få jämnstora chips, men icke.
De fastnade och var helt stört omöjliga på att få loss. Så gör det enkelt för dig och använd bakplåtspapper och plåt istället.

Skärbräda med dumlekolor, godispapper och en kniv.

Knapriga Dumlechips

En påse Dumle-kolor
Bakplåtspapper, plåt och ugn.

Sätt på ugnen på 175 grader.
Jag valde att dela mina kolor i två delar för att få fler och mindre chips. En halv dumlekola blir ca 5 cm i diameter. Bra att ha i åtanke när du placerar ut dom på bakplåtsbeklädda plåten.
Väl i ugnen tar det ca 4-5 minuter, låt de vara inne nån halvminut längre när du tycker de ser klara ut för att de ska bli riktigt knapriga. Låt de dock inte gå för länge så de blir brända!

Nybakat Dumle-chips Alice håller ett chips i handen.

Dessa chips gick verkligen hem här hemma, alla gillade dom! De är dock inte som regelrätta chips utan snarare en godis-version av chips men minst lika goda för det. Jag gillar verkligen att göra nya saker av befintliga produkter, eller att skapa godsaker av ett fåtal ingredienser!

Kram Karin

Ett fat med Dumle-chips och en hand som håller i ett chips.Ett vackert fat med Dumle-chips.

söndag 16 oktober 2016

Underbara twix-kakor!


hel

Knaprig mördegsbotten, seg kola och choklad, tror inte det kan bli bättre än så!
Påminner mycket om Twix till smaken och gillar ni det godiset kommer ni älska denna kakan. Det är svårt att bara äta en…
Som grädde på moset så är de riktigt enkla att göra; baka botten, koka kola och smält choklad. Sen är det bara att tålmodigt vänta tills kolan stelnat ordentligt, skära till bitar och njuta!

halv

Twix-kakor

Botten
115g smör
2 dl vetemjöl
1 dl farinsocker
ev lite vatten

Sätt på ugnen på 180 grader.
Blanda ihop till en deg, känns den torr så tillsätt nån tesked vatten. Låt degen vila en stund inplastad i kylen, ca 15 minuter, så blir den lättare att kavla.
Kavla ut till en fyrkant, 0,5 cm tjockt. För att kolan inte ska rinna av senare så baka av botten i en fyrkantig ugnsfast form eller liknande som håller “ihop” kakan. Ca 20 * 25 cm. Lägg bakplåtspapper i botten så att kakan lossnar lättare.
Jag använde en utdragbar rektangelform från Lyckas med mat, rekommenderas varmt! Baka av i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills kakan är gyllenbrun.

Kola
175g smör
Knappt 2 dl socker
3 msk vit baksirap
1 burk sötad kondenserad mjölk

Under tiden som kakan är i ugnen. Lägg alla ingredienser i en kastrull och värm på svag värme tills sockret smält. Koka upp smeten under ständig omrörning och rör i ca 6 – 8 minuter tills smeten är tjockare och fått ljusbrun kolafärg. Svårt att säga exakt när kolan är klar men känner du dig osäker så gör det klassiska vattenprovet, kolan ska känns fast men inte hård. För lite extra smak rörde jag ner 1 tsk salt när kolan var klar och rörde om en sista stund.
Häll på kolan på den bakade botten, den gör inget om den fortfarande är varm, kolan är ännu varmare. Bred ut kolan så att det blir ett jämt lager och ställ in kakan i kylen.

Choklad
150g choklad
25 g smör
Smält choklad och smör i ett vattenbad och bred ut över kolan när den stelnat helt. Då kolan är kall så stelnar chokladen ganska fort. Skär sedan lagom stora bitar med en vass kniv och förvara kakorna i kylen.

fat nara

Hoppas ni gillar det jag gör, allt från recepten, bakverken och mina bilder!
Kram Karin

close

måndag 10 oktober 2016

Chocolate chip fudge cookies


Min son Sebastian sittandes i köket med ett stort blått fat med kakor framför sig.


Jag har alltid älskat chocolate chip cookies, dom ska vara stora, sega och gärna knapriga! Efter att ha suktat och längtat allt för länge och dessutom kom på den geniala idéen med att ha i fudgebitar så kunde jag inte hejda mig längre. Jag var tvungen att baka dom här och nu, och dom vart exakt så goda som jag minns dom. Och fudgen gjorde dom ännu godare..!

En skärbräde med kniv och fudgebitar, redo att skäras i mindre bitar. Chocolate chips och bitar av fudge i en vacker skål.

Chocolate chip fudge cookies
ca 25 stycken beroende på storlek

225 g rumsvarmt smör
3 dl ljust muscovadosocker
1,5 dl socker
2 ägg
5 dl mjöl
2 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt

150g choklad, gärna chokladknappar
ca 8-10 fudgebitar, finns bland lösgodiset.

Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker vitt och fluffigt, tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, bikarbonat & salt, sila ner allt i äggblandningen och blanda om till en deg.
Skär fudgen i mindre bitar, grovhacka choklad eller använda chokladknappar och tillsätt i degen. Blanda ihop så att chokladen & fudgen fördelas, och ställ degen i kylen i minst 1 timme. Har man tålamod att låta degen stå över natten så utvecklas smakerna ännu mer!

Rulla bollar av degen i storlek av en golfboll, det ger kakor med ca 10 cm i diameter. Kakorna sprider ut så se till att ge dom utrymme.
Baka av i ca 10 minuter, ju större desto längre tid tar det. Kakorna kommer kännas ofärdiga men ska ha fått lite färg. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt kakorna svalna helt.

En skål med mjöl, salt, bikarbonat och två ägg. Deg rullad till bollar i storlek som golfbollar.Närbild på en nybakad kaka med rinnande kolafyllning. 

Det tog inte lång tid för dessa kakor att bli uppätna här hemma, alla älskade dom. Yngsta dottern var dock inte lika förtjust i fudge-bitarna, dom blev lite sega när kakorna svalnat.

Rekommenderar varmt dessa otroligt goda kakor!
Hoppas ni gillar dom lika mycket som vi gjort!


Kram Karin

Färdibakade kakor på ett blått fat. Sebastian hugger in på kakfatet, redo att smaka en nybakad kaka.Sebastian njuter av en första tugga på den nybakade kakan.

fredag 7 oktober 2016

Krämig äppelpaj med knaprig smuldeg


</p>Min dotter Linnea håller i en nybakad paj med en röd-vit-rutig kökshanduk.

Svärmor beställde en äppelpaj till sin vinjunta  ikväll så jag gjorde två pajer när jag ändå var igång. Denna paj är så otroligt god att man inte bara kan ge bort en, man behöver en för sig själv oxå. Perfekt att njuta av en mysig fredagskväll!
En träskål med grönröda äpplen från vår trädgård.


Vår trädgård är full av äpplen så jag bad barnen plocka ett gäng åt mig. De är långt ifrån vackra som äpplena i matbutiken, olika stora och blåslagna efter att ha dunsat i marken. Men ack så söta och goda trots det!

Krämig äppelpaj med knaprig smuldeg

Äpplen
4-6 äpplen beroende på storlek
1 dl socker
0,5 dl mjöl
1-2 tsk kanel
1 nypa salt
50g smör

Sätt på ugnen på 175 grader.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
Blanda socker, mjöl, kanel och salt i en skål och tillsätt äppelbitarna. Rör om tills alla äppelbitar fått ta del av mjölblandningen. Spara smöret till senare.

Smuldeg
150g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl

Blanda ihop alla ingredienserna för hand tills inga smörklumpar är kvar.

Häll äppelbitarna i en ugnsfast pajform, skär smöret i bitar och sprid ut över äppelbitarna. Om du gillar kanel kan du krydda lite extra innan smuldegen.
Fördela smuldegen på äppelbitarna och ställ sedan i mitten av ugnen. Baka av i ca 20 minuter tills äpplena känns mjuka och smulpajen fått färg.
Mjöl, socker, kanel och lite salt i en glasskål. Äppelbitarna har täckts av mjölblandningen. Äppelbitar täckta med ett fin lager av mjölblandningen. Pajen är redo för ugnen. En glasskål med äpplen och smuldeg.

Pajen är klar och redo för att avnjutas, antingen med glass eller vaniljsås.
Detta är en av de godaste äppel-smulpajerna jag har ätit
så jag hoppas att ni kommer tycka om den!


Kram Karin


Närbild när Linnea håller den bakade pajen i sina händer.

onsdag 5 oktober 2016

Den perfekta pannacottan för oss som älskar kaffe!


En kaffekopp med fat av glas fylld med vanilj-pannacotta dekorerad med kaffe-gele på mossbetäckta stenar.

Jag såg en bild på Pinterest med en pannacotta dekorerad med gelé smaksatt av kaffe och jag fastnade direkt. Det där måste jag testa. Och jag lovar, det är lika gott som det låter!

Gillar du kaffe så kommer du definitivt att gilla denna pannacotta. Den söta vaniljen, den beska smaken av kaffe smaksatt med lite socker, eller varför inte sirap, då får kaffet en hint av kola. Gillar du inte sötat kaffe går det självklart lika bra att utesluta sockret. Och äter du lchf så kan du utesluta sockret helt eller använda lite sötningsmedel.


Kram Karin

Närbild på kaffekoppen med fat av glas fylld med vanilj-pannacotta dekorerad med kaffe-gele på mossbetäckta stenar.

Vanilj-pannacotta
Räcker till 4-5 glas

5 dl grädde
½ dl socker
1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
3 blad gelatin

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm under tiden grädden och skrapa ur vaniljstången, lägg i vaniljstång + skrap i grädden och låt koka upp. Låt småputtra under omrörning i någon minut.
Ta av plattan låt svalna något, kokar grädden när du lägger i gelatinet finns risken att gelatinet dör.
Krama försiktigt ur gelatinet, låt det mesta av vattnet vara kvar. Lägg ner i grädden och rör om.
Häll upp grädden i serveringsglas, ca 1 dl per glas. Ställ i kylskåp för att stelna, tar ca 2 timmar.

Gelé med smak av kaffe
Ca en halv dl per glas
2,5 dl kaffe
1-2 msk socker eller ljus sirap (ger en mer kolakatig smak)
1,5 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Är kaffet nybryggt kan du lägga i sockret/sirapen och rör om tills allt smält. Om inte så värm kaffet i en kastrull och tillsätt socker/sirap och rör om tills allt är smält. Svårt att säga exakt hur mycket socker som behövs, det är en  personlig smaksak. Man får helt enkelt smaka av…!
Blanda i de mjuka gelatinbladen i kaffet och rör tills de har smält. Häll på kaffet i pannacotta-glasen. För att få bubblor på gelén så vispa kaffet ordentligt.


Viktigt att tänka på!

  • Se till att pannacottan är helt genom-stelnad innan du häller på kaffe-gelén. Låt den antingen stå över natten för garanterad fasthet eller känn efter med fingret på pannacottan efter några timmar i kylen. Är pannacottan stum är den redo för kaffe-gelén!
  • En annan bra sak att tänka på är att kaffet inte är för varmt när du häller på det på pannacottan, då kan kaffet lösa upp pannacottan och det vill man inte. Känn efter så att kaffe-gelén är lagom varm/ljummen när du häller på den. Väntar man å andra sidan för länge så tjocknar kaffet och gelen kan vara svår att få slät.

Närbild på bubblorna i kaffe-gelén. Bild från sidan på den genomskinliga kaffekoppen med vaniljpannacotta och kaffe-gelén.Närbild på pannacottan där någon smakat en tugga.