fredag 7 oktober 2016

Krämig äppelpaj med knaprig smuldeg


</p>Min dotter Linnea håller i en nybakad paj med en röd-vit-rutig kökshanduk.

Svärmor beställde en äppelpaj till sin vinjunta  ikväll så jag gjorde två pajer när jag ändå var igång. Denna paj är så otroligt god att man inte bara kan ge bort en, man behöver en för sig själv oxå. Perfekt att njuta av en mysig fredagskväll!
En träskål med grönröda äpplen från vår trädgård.


Vår trädgård är full av äpplen så jag bad barnen plocka ett gäng åt mig. De är långt ifrån vackra som äpplena i matbutiken, olika stora och blåslagna efter att ha dunsat i marken. Men ack så söta och goda trots det!

Krämig äppelpaj med knaprig smuldeg

Äpplen
4-6 äpplen beroende på storlek
1 dl socker
0,5 dl mjöl
1-2 tsk kanel
1 nypa salt
50g smör

Sätt på ugnen på 175 grader.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
Blanda socker, mjöl, kanel och salt i en skål och tillsätt äppelbitarna. Rör om tills alla äppelbitar fått ta del av mjölblandningen. Spara smöret till senare.

Smuldeg
150g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl

Blanda ihop alla ingredienserna för hand tills inga smörklumpar är kvar.

Häll äppelbitarna i en ugnsfast pajform, skär smöret i bitar och sprid ut över äppelbitarna. Om du gillar kanel kan du krydda lite extra innan smuldegen.
Fördela smuldegen på äppelbitarna och ställ sedan i mitten av ugnen. Baka av i ca 20 minuter tills äpplena känns mjuka och smulpajen fått färg.
Mjöl, socker, kanel och lite salt i en glasskål. Äppelbitarna har täckts av mjölblandningen. Äppelbitar täckta med ett fin lager av mjölblandningen. Pajen är redo för ugnen. En glasskål med äpplen och smuldeg.

Pajen är klar och redo för att avnjutas, antingen med glass eller vaniljsås.
Detta är en av de godaste äppel-smulpajerna jag har ätit
så jag hoppas att ni kommer tycka om den!


Kram Karin


Närbild när Linnea håller den bakade pajen i sina händer.

2 kommentarer: