tisdag 8 november 2016

Rulltårta med choklad dulce de leche, blåbär & ganache


Chokladig rulltårta dekorerad med ganache och blåbär.

Ute snöar det för fullt och vintern är här. Vit, kallt och ganska mysigt. Hoppas bara att den ligger kvar länge och gärna ända till julen och lite till. Jag och familjen älskar snön!
Men alla gör inte det har jag förstått och kanske kan ni trösta er i allt det vita eländet med denna smaskiga rulltårta?

Rulltårtan ovanifrån på en skärbräda tillsammans med blåbär och en kniv.

Chokladrulltårta
2 st 20cm rulltårtor

3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl mjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Sätt på ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sila ner i äggblandningen under omrörning. Klä en plåt med bakplåtspappret och bred ut smeten så jämt som möjligt, ca 30 * 40 cm. Baka av i mitten av ugnen i ca 5 min.

Under tiden kakan är i ugnen så ta fram ett bakplåtspapper och strö rikligt med socker. När botten är klar så ta tag i bakplåtspapprets hörn och vänd botten fort upp å ner på det sockrade bakplåtspappret. Låt svalna och dra försiktigt bort det översta bakplåtspappret.

Fyllning
1 burk choklad dulce de leche
2-3 dl blåbär

Vispa upp dulce de lechen med en gaffel så att den blir mjuk och bredbar, ev micra den i värsta fall.
Bred ut krämen på hela rulltårtebotten och strössla sedan ut blåbären. Rulla försiktigt ihop rulltårtan och låt den ligga kvar i bakplåtspappret. Ställ i kylen under tiden som du gör ganachen.

Ganache
100g choklad
0,25 dl grädde

Värm grädden, enklast är micron. Finhacka chokladen och lägg i en skål, häll över den varma grädden. Rör om tills allt är en slät smet. Vill inte chokladen smälta helt så värm den i några sekunder i micron, dock ej för länge då den kan brännas.
Bred ut ganachen över rulltårtan och dekorera med lite blåbär, nu är den färdig att avnjutas!


Uppskuren rulltårta i fokus. Rulltårtan är uppskuren och en tårtbit ligger i förgrunden.

Visst ser det gott ut?
Chokladigt kladdigt gott!

Kram Karin

Närbild på en skuren rulltårtebit, kladdig och god.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar