Min mormor Karin dog för några år sedan på julafton och med julen nalkandes runt hörnet kom jag att tänka på en av alla hennes mjuka kakor som hon brukade baka. En saftig äppelkaka i en gjutjärnspanna. Jag har inte hennes exakta recept utan gjort min egna tolkning men den smakar precis så som jag minns den. Underbart god!
Saftig äppelkaka i gjutjärnspanna
100g smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk vaniljpulver
Sätt på ugnen på 175 grader. Klipp ut ett runt bakplåtspapper så att det passar i botten av gjutjärnspannan.
Vispa smör och socker till en jämn smet, tillsätt ett ägg i taget. Blanda alla torra ingredienser i en skål och sila ner smörsmeten. Rör sist i mjölken och se till att allt blandas väl.
Lägg bakplåtspappret i pannan och häll i smeten och bred ut till ett jämt lager.
2-3 äpplen
1 msk kanel
2 msk socker
Kärna ur och klyfta äpplena, skala dom om så önskas. Lägg äppelklyftorna i en skål och häll på kanel och socker. Blanda tills allt blivit täckt av kanelsockret. Placera ut dem med jämna mellanrum i pannan och strö lite extra kanel över allt innan du ställer in den i ugnen. Baka av i mitten av ugnen i ca 25 – 30 minuter, stickan ska vara torr och kakan ska ha fin brun färg.
När kakan svalnat så skär längs med kanten för att få loss kakan. Lägg på en tallrik på gjutjärnspannan och vänd med hjälp av ugnsvantar. Kakan är nu upp å ner. Lägg på önskat serveringsfat på kakan och vänd igen, kakan är redo för servering!
Denna kaka är minst lika god varm som kall! Antingen njuter du av den nybakad med vaniljsås eller glass, men den är minst lika god dagen därpå kylskåpskall till en kopp rykande kaffe.
Kolla in bilden här nere, visst får man lust att ta en tugga?
Kram Karin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar