En kär vän fyllde 50 år härom veckan och bjöd på öppet hus och självklart ville jag ge henne något fint i present. Jag byggde ihop ett vackert tårtfat av ett blått fat och en skimrig ljusstake, men något saknades…
En supersmaskig kaka såklart!
För man kan ju inte komma med tomt fat när man ska gå på kalas!
Jordgubbs- & rabarberkaka med smak av kokos, yoghurt och citron
Till en 2 liters form
2 dl rabarber
2 dl jordgubbar
2 – 3 msk potatismjöl
3 dl socker
4 ägg
225 g rumsvarmt smör
1,5 yoghurt i valfri smak
3 dl kokosflingor
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver
Rivet skal från en citron
Sätt på ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla bakformen.
Ev. skala rabarbern, skölj jordgubbarna och skär dom i mindre bitar. Blanda ihop med potatismjölet och ställ åt sidan. Jordgubbarna kan vara frysta men färska vattnar sig mindre vilket är att föredra.
Vispa smör och socker till vitt fluff, tillsätt ett ägg i taget. Häll i yoghurten och blanda ihop. Blanda kokos, vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver och tillsätt i smeten. Riv i skalet från en citron. Och till sist blanda i jordgubb- och rabarberblandningen försiktigt med slev tills frukten är jämt fördelad.
Ställ i nedre delen av ugnen och baka av i ca 50 – 60 minuter, det kan ta något längre. Kolla med en sticka mot slutet av tiden så att kakan inte är kladdig. Låt kakan svalna helt innan du välter ut den.
Glasyr
2 dl florsocker
1 msk citronsaft
Blanda florsocker och citronsaft till en jämn smet.
Känns glasyren för tjock – tillsätt mer citronsaft.
Känns glasyren för rinnig – tillsätt mer florsocker.
När glasyren känns perfekt lagom rinnig så skeda över kakan, dekorera med kokosflingor och färska jordgubbar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar