fredag 26 maj 2017

Jordgubbs- och rabarberkaka med smak av kokos, yoghurt och citron




Livet som student är underbart nästan jämt, men de senaste veckorna har inte varit en dans på rosblad. Jag och två klasskompisar har skrivit en B-uppsats tillsammans om mångfald och etniska stereotyper i olika Disneyfilmer. Något som är superintressant, men all fritid har varit som bortblåst under dessa veckor. Vi har skrivit tills fingrarna blödde, men idag, Äntligen, så har vi lämnat in den färdiga uppsatsen. Vilket innebär några få timmar lugn och ro innan det är dags för oss att förbereda opponeringen på våra klasskompisars uppsatser. Men det är dags först på onsdag, så nu ska jag blogga lite, njuta av solen och bara göra ingenting.

En härlig sommarbild där tårtfat med kaka står i skuggan av ett soligt träd.

En kär vän fyllde 50 år härom veckan och bjöd på öppet hus och självklart ville jag ge henne något fint i present. Jag byggde ihop ett vackert tårtfat av ett blått fat och en skimrig ljusstake, men något saknades…

En supersmaskig kaka såklart!
För man kan ju inte komma med tomt fat när man ska gå på kalas!


Tärnade jordgubbar och rabarber Kakan är redo för att åka in i ugnen.

Jordgubbs- & rabarberkaka med smak av kokos, yoghurt och citron
Till en 2 liters form

2 dl rabarber
2 dl jordgubbar
2 – 3 msk potatismjöl
3 dl socker
4 ägg
225 g rumsvarmt smör
1,5 yoghurt i valfri smak
3 dl kokosflingor
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver
Rivet skal från en citron

Sätt på ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla bakformen.
Ev. skala rabarbern, skölj jordgubbarna och skär dom i mindre bitar. Blanda ihop med potatismjölet och ställ åt sidan. Jordgubbarna kan vara frysta men färska vattnar sig mindre vilket är att föredra.
Vispa smör och socker till vitt fluff, tillsätt ett ägg i taget. Häll i yoghurten och blanda ihop. Blanda kokos, vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver och tillsätt i smeten. Riv i skalet från en citron. Och till sist blanda i jordgubb- och rabarberblandningen försiktigt med slev tills frukten är jämt fördelad.

Ställ i nedre delen av ugnen och baka av i ca 50 – 60 minuter, det kan ta något längre. Kolla med en sticka mot slutet av tiden så att kakan inte är kladdig. Låt kakan svalna helt innan du välter ut den.

Närbild på kakan täckt av rinnande glasyr, kokosflingor och färska jordgubbar.

Tyvärr hade jag alldeles för bråttom och otålig som jag ibland är försökte jag få ut kakan ur formen för tidigt, vilket ledde till att en del av kakan fastnade… Inte bra! Men problem är till för att lösas så med hjälp av lite glasyr, kokos och färska jordgubbar dekorerade jag över fadäsen och kakan ser lika underbart god och härlig som den faktiskt är.

Glasyr
2 dl florsocker
1 msk citronsaft

Blanda florsocker och citronsaft till en jämn smet.
Känns glasyren för tjock – tillsätt mer citronsaft.
Känns glasyren för rinnig – tillsätt mer florsocker.
När glasyren känns perfekt lagom rinnig så skeda över kakan, dekorera med kokosflingor och färska jordgubbar.

Närbild på kakan i sommarsolen.Liggande närbild på kakan med grönskande gula blommor i bakgrunden.

Kan den bli mycket mer somrig än så här?
Kram Karin
 

Tårtfatet med den färdiga kakan i profil med grönskande natur i bakgrunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar