Om du gillar jordnötssmör, krämig chokladganache och smaken av kaffe och salt kommer du älska dessa små godsaker. Jag lovar! Enkla att göra och kräver bara nån timme i kylen. Du kommer inte bli besviken!
Jordnötsbotten
200g digestivekex, ca 13 – 15 st
100 g mjukt smör
250 g jordnötssmör, ca 1,5 dl
50 g florsocker, knappt 1 dl
Kör digestivekexen i en mixer eller slå sönder dom för hand till ett fint pulver. Blanda ihop smör, jordnötssmör och florsocker till en jämn smet. Rör ihop smeten med de finkrossade digestivekexen till en välblandad deg. Bred ut smeten i en bakplåtspappersbeklädd form i storlek 15 * 25 cm. Låt stå i kylen tills bottnen stelnat och känns hård.
Kaffesmakande ganache
200 g grädde, ca 2 dl
15 g nescafe, ca 2 – 3 msk
50 g honung, ca 3 msk
90 g smör
500 g choklad, hälften mjölkchoklad o mörk choklad
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Blanda allt annat i en kastrull och låt koka upp. Häll den kokande gräddblandningen över chokladen och rör tills all choklad smält. Häll chokladsmeten över jordnötsbotten och låt stå i kylen tills det stelnat.
Montering
200 g choklad
40 g smör eller kokosfett
Havssalt
Ta ut kakan ur formen och skär lagom stora bitar, ca 2 * 4 cm. Smält chokladen och smör/kokosfett i ett vattenbad eller i mikron, se till att det inte bränns. Doppa försiktigt varje kakbit och lägg på bakplåtspapper. Strö lite havssalt över varje chokladbit innan chokladen stelnat. Förvara munsbitarna i kylen, risken finns att de kommer gå åt ganska fort.
Söta kramar Karin
lördag 7 oktober 2017
Små munsbitar med smak av jordnöt, kaffe & choklad
måndag 2 oktober 2017
Maränger med smak av fläder
Vissa idéer hakar sig fast hårdare än andra och bara vägrar släppa taget, det ska liksom gå att göra! En av dom var smaksatta maränger och då just flädersmakande maränger. Tanken började med att man använder ju sockerlag (nästan typ som saft) till italiensk maräng så varför inte testa. Dock så brukar man inte göra små fasta maränger av italiensk maräng utan mer använda det som dekorering. Men tanken om att socker i form av saft ändå borde funka vill inte släppa så jag funderade vidare. Efter två ganska misslyckade försök så har jag nu hittat ett recept som ger fasta, fina och knapriga maränger med visserligen ganska svag smak men ändå smak av fläder. Summa summarum, det må ha gått åt en del ägg men det blev ganska bra till slut. Skam den som ger sig. Har du en idé så släpp den inte i första taget, testa några gånger och en gång till. Vem vet, det kanske blir riktigt bra till slut?Maränger med svag smak av flädersaft
3 äggvitor
1 dl socker
2-3 msk flädersaft
3 – 4 dl florsocker
Sätt på ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt socker och vispa blankt. Tillsätt under vispning saften. Vispa inte för länge utan bara tills allt blandat sig. Vispa till sist ner siktat florsocker och vänd runt tills allt är blandat, inte mer! Ju längre du vispar desto lösare kommer smeten att bli.
Fyll en spritspåse med tyll eller klutta ut marängen på bakplåtspappersbeklädd plåt. Baka av i några timmar, ingen exakt tid utan tills marängerna känns torra.Jag älskar verkligen skogen; lugnet, dofterna och den vackra gröna mossan. Inget direkt nytt om man sett mina tidigare bilder. Och jag kan inte sluta, jag dras tillbaka som en envis fluga som surrar runt utebelysningen på natten. Och visst blir det vackra bilder? Alldeles underbara!
Imorgon åker jag och maken till Göteborg för att på onsdag flyga till The Big Apple, en drömresa som vi länge drömt om att få genomföra och snart är vi där. Resfebern har redan blossat upp och imorgon ska vi packa, både för oss själva men även för barnen som ska sova hos farmor o farfar. Känns konstigt att åka iväg ensam med maken och utan barn men det ska bli så skönt att få umgås bara vi två! Sist vi var iväg var för 14 år sen, så det är definitivt på tiden!
Kramar till er alla, Karin
3 äggvitor
1 dl socker
2-3 msk flädersaft
3 – 4 dl florsocker
Sätt på ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt socker och vispa blankt. Tillsätt under vispning saften. Vispa inte för länge utan bara tills allt blandat sig. Vispa till sist ner siktat florsocker och vänd runt tills allt är blandat, inte mer! Ju längre du vispar desto lösare kommer smeten att bli.
Fyll en spritspåse med tyll eller klutta ut marängen på bakplåtspappersbeklädd plåt. Baka av i några timmar, ingen exakt tid utan tills marängerna känns torra.Jag älskar verkligen skogen; lugnet, dofterna och den vackra gröna mossan. Inget direkt nytt om man sett mina tidigare bilder. Och jag kan inte sluta, jag dras tillbaka som en envis fluga som surrar runt utebelysningen på natten. Och visst blir det vackra bilder? Alldeles underbara!
Imorgon åker jag och maken till Göteborg för att på onsdag flyga till The Big Apple, en drömresa som vi länge drömt om att få genomföra och snart är vi där. Resfebern har redan blossat upp och imorgon ska vi packa, både för oss själva men även för barnen som ska sova hos farmor o farfar. Känns konstigt att åka iväg ensam med maken och utan barn men det ska bli så skönt att få umgås bara vi två! Sist vi var iväg var för 14 år sen, så det är definitivt på tiden!
Kramar till er alla, Karin