söndag 26 november 2017

Syltkaka deluxe med hallonsylt och glasyr

 Bild från ovan på en stor rund syltkaka som är skuren i bitar med en liten barnhand som tar en bit.

Finns det något enklare och godare än en knaprig och söt syltkaka? Just det enkla är oftast ju godast, varför ska man krångla till det med långa recept, oändlig ingredienslista och 17 delmoment? Nej när sötsuget slår till gäller det att stilla behovet snabbt men ändå samtidigt kunna njuta. Det finns inget värre är obehaget där man ätit en kaka som inte var god, snacka om onödiga kalorier. Nej ska man unna sig så ska det vara värt varenda liten onyttig kalori!

Just syltkakor går att variera i oändlighet, (nästan i alla fall) i både smak och utseende. Detta är en klassisk syltkaka med mördeg och hallonsylt men i lite annorlunda utseende. Jag gjorde botten som en pizzabotten som fick bakas av naken (eller ja utan sylt) en stund för att få sin härliga knaprighet. Sen bekläddes den i sylt och bakades av en stund till. Precis ute ur ugnen så ska jag den som en pizza och lät den svalna.  Ett mysigare sätt att dela en härlig syltkaka med vänner och bekanta! Varför inte bjuda på en syltkaka deluxe nästa gång du får besök?

Närbild på uppskuren kaka på en rund skärbräda dekorerar med glasyr.Bild på uppskuren syltkaka dekorerad med glasyr, en kaktång serverar en kakbit.


Mördegsbotten
Denna sats räcker till en kaka med en diameter på 20 cm, receptet går utan problem att dubbla.

100 g kallt smör i små tärningar
2,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
+ några droppar vatten

1 dl sylt

Sätt på ugnen på 175 grader.
Arbeta snabbt ihop degen, ev tillsätt lite vatten om den känns torr och låt den vila inplastad en stund i kylen, då blir den lättare att kavla.
För att få en jämnrund kaka så använde jag en anslagsring men det går lika bra med en springform.
Lägg bakplåtspapper i botten så lossnar den lättare. Kavla degen ca 0,5 cm tjock och lägg på botten, det går lika bra att trycka ut den för hand som till ett pajskal. Gör kanterna lite tjockare så att sylten inte rinner ut. Baka av botten i ca 7-8 minuter.
Ta ut kakan och bred på ca 1 dl valfri sylt och ställ in i ugnen igen i ca 5 – 6 minuter tills den fått fin färg.
OBS! Dela den direkt som en pizza och låt sedan svalna.

Glasyr
2 dl florsocker
1 msk vatten

Blanda ihop till en jämns smet och ringa över kakan, sen är det bara att ta en slice och njuta!

Närbild på uppskuren kaka dekorerad med glasyr där någon tar en kakbit med en kaktång.

Var så god, ta en slice! Ta två!
Jag lovar dig, detta är inga onödiga kalorier.


Kram Karin

Uppskuren syltkaka dekorerad med glasyr.

fredag 17 november 2017

Turkiska kakor med smak av kaffe & kardemumma

kaffe2

Jag älskar kaffe i alla dess former och en morgon utan min kopp kaffe är ingen bra start på dagen, fråga bara mina barn… Men samtidigt som jag älskar kaffe så är jag sjukt kräsen, allra helst dricker jag kaffe här hemma där jag kan göra det på “mitt sätt”. Kaffet ska vara starkt med en rejäl skvätt mjölk och varmt. Fisljummet änglapink är inget för mig. Men även om jag älskar kaffe så är jag ingen storkonsument, jag nöjer mig med 1-2 glas kaffe om dagen, bara jag får det på mitt sätt.

Kaffeälskare som jag är så älskar jag även bakverk med kaffesmak och jag har gjor fler riktigt goda. Som en klassisk italiensk Tiramisu, pannacotta med kaffegelé, gammeldags Mockatårta och chokladmousse med kaffesmak. Så när jag hittade Turkiska kaffekakor var jag bara tvungen att testa, det lät för gott för att kunna låta bli. Och de var precis så goda som jag tänkt mig, en riktig vuxen-kaka, perfekt till kaffet. Det är inte supersöta, utan lite lagom kaffebeska så chokladen lyfter upp sötman på ett perfekt sätt. Jag tog hälften socker och hälften mörkt muscuvadosocker så mina blen inte jättesöta. Tar man bara vanligt socker så blir de så klart lite sötare, men det är ju en smaksak. Men gillar du som jag kaffe så kommer du älska dessa kakor!

kaffe3

Turkiska kakor med smak av kaffe och kardemumma

115 g  rumsvarmt smör
0,75 dl socker
1 tsk salt
2,5 dl mjöl
1 msk kaffepulver
0,5 msk kardemumma

Blanda ihop smör och socker till en jämn smet. Blanda salt, mjöl, kaffepulver och kardemumma och rör ner i smör-smeten tills det blir en deg. Knåda inte för länge utan sluta när det är en deg. Låt degen vila en 10-15 min i kylskåpet.
Mjöla bordet och kavla ut degen några mm tjockt, tryck ut formar eller skär rutor/rektanglar. Lägg kakorna på bakpappersbeklädd plåt och baka av i ugnen i ca 10 minuter, tills de fått lite färg. Låt svalna helt och dekorera med smält choklad.

Tips – jag tog hälften vitt socker och hälften mörkt muscuvadosocker vilket gav en mindre söt kaka, men det går lika bra med bara vanligt socker.
Tips – jag använda vanligt snabb-kaffe-pulver.
Tips – jag ringlar choklad men du kan lika väl doppa kakorna i smält choklad


kaffekaffe1

Jag har sett många bloggar som tar riktigt mörka bilder och jag har länge varit sugen på att testa det själv. Det är svårare än man kan tro men snyggt blir det. Jag är dock långt ifrån fullärd, att fotografera i mörk miljö kräver sin kunskap. Allra helst bör man fotografera med stativ men jag var alldeles för lat vilket syns då det inte blev någon direkt sylvass skärpa. Men jag är nöjd för att vara första gången…!

Vad tycker ni? Jay eller nay?
Något jag ska fortsätta med eller återgå till mina mer varma och ljusa bilder?

Söta kramar Karin

kaffe4kaffe5

onsdag 15 november 2017

Pop tarts–mördgeskakor fyllda med jordgubbssylt och dekorerade med glasyr & strössel

Närbild på fyrkantig mördegskaka fylld med jordgubbssylt och dekorerar med glasyr och färgglatt strössel

För drygt en månad sen kom jag och maken hem från New York – världens häftigaste stad som jag verkligen hoppas du hinner uppleva någon gång i livet. För snart tjugo (!!) år sen så var jag aupair i Usa och jag bodde bland annat större delen av tiden en bit utanför New York. På helgerna åkta jag och mina vänner ofta in och gjorde stan så the Big Apple ligger mig varmt om hjärtat. Helt sjukt att det har gått tjugo år nästa år, det var ju inte länge sen jag var där… Bara grejen att säga att man gjorde något för 20 år sen låter helt absurt i mina öron, jag är ju inte äldre än 26, i alla fall rent mentalt, passet säger dock något helt annat.
Ja tiden går verkligen fort och jag rekommenderar varmt att våga ta steget och åka iväg som aupair. (Obs, genom förmedling förstås!) Man växer otroligt mycket genom att stå på egna ben och klara sig själv i ett främmande land. Ja det är skitläskigt och man har grym hemlängtan i början men jag lovar att du kommer ha grymt rolig och få upplevelser för livet!

När vi väl var “over there” så tog jag chansen att träffa min gamla värdfamilj. Jag tog kontakt med min värdmamma som bokade in oss på en mysig restaurang i West Village. Då barnen numera är vuxna och urflugna ur boet så trodde jag först att jag skulle träffa föräldrarna. Men jag blev glatt överraskad när dottern i familjen dök upp! WOW! Att man kan vara sig så lik efter 20 år, sist jag såg henne var hon 8 år. Helt otroligt!
Det vart en riktigt mysig lunch men många minnen och tillbakablickar. Att det gått snart 20 år sen vi sågs sist märktes inte alls, snarare tvärt om. Vi pratade mycket om Sverige och jag hoppas verkligen att de en vacker dag kommer hit så ska jag visa upp vårt vackra Sverige!

22279973_10156739142208146_8535859530649522417_n
Katie, Stan, jag och Eileen.

I söndags var ungarna uttråkade och jag var sugen på att baka något varpå jag kom att tänka på USA och deras klassiska Pop tarts – en mördegskaka som är fylld med sylt och dekorerad med glasyr och strössel. Många av amerikanarna äter dessa sötsaker till frukost. Inte riktigt min grej men kan ju vara gott nån gång.
Pop tarts är en lagom komplicerad kaka som ungarna tyckte var riktigt kul att göra. Jag hjälpte till med kavling och utskärning av rutor, annars fixade barnen nästan allt annat. (bortsett från ugnen och glasyren)
Dom är både enkla, goda och roliga att göra. Alla ungar älskar ju att få kladda med glasyr och strössel!

Mördeg
100 g smör
2 dl mjöl
0,5 dl vaniljsocker eller vanligt socker
+ lite vatten

Blanda ihop degen genom att skära smöret i små bitar och knåda ihop med mjöl och socker. Känns degen väldigt torr ha i lite vatten, ta nån tesked i taget. Arbeta inte degen för länge utan så kort tid som möjligt.
Låt degen vila en stund 10-15 min i plastpåse i kylen så blir den mer hanterbar att kavla.

Sätt på ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen, ju tunnare desto sprödare kaka men samtidigt lättare att spricka. Skär ut rektanglar och lägg hälften av dom på bakpappersbeklädd plåt. Klutta ut valfri sylt i mitten på degen, ca 0,5 msk, vi använde jordgubbssylt men ta din favoritsylt Lägg på en rektangel på de syltbeklädda mördegsrutorna och tryck med en gaffel runt om så kanerna försluts. Antalet rektanglar beror på dels hur tjockt du kavlar degen men även hur stora rutor du gör.
Baka av i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna helt innan du blandar ihop glasyren.

Glasyr
2 dl florsocker
3 tsk vatten
Blanda ihop florsocker och lite vatten, ta en tesked i taget tills du får lagom tjock konsistens. Kleta ut lite glasyr på varje kaka och strö på lite färgglatt strössel. Låt kakorna stå i kylen en stund så att glasyren stelnar, sen är det bara att avnjuta din allra första pop tart! Barnsligt enkelt och gott!

Bild ovanifrån på barnhand som kletar ut sylt på mördegsrutor.Två små barnhänder som naggar en mördegskaka med gaffel, stor koncentration pågår.Närbild på fyllda mördegsrutor, redo för ugnen.Två små barnhänder kletar glasyr och strösslar strössel på bakta mördegsrutor.Närbild på barnhand som strör strössel på en glaserad mördegskaka

Visst ser dom goda ut?
Ungarna älskade att båda baka och äta, och dom gick åt i ett nafs här hemma!

Jag hoppas att jag och maken snart får möjligheten att åka tillbaka till USA,
ett underbart land som har otroligt mycket att erbjuda. Men första ska vi försöka ta med barnen till London för att besöka Harry Potter, det tror jag dom skulle älska!

Kram Karin


nNärbild på pop tart som någon tagit en stor tugga på och man ser innanmätet och sylten.Nybakade och dekoreade pop tars redo för avsmakning!