tisdag 5 december 2017

Julen 2015: Julig ambrosiakaka med smak av saffran & apelsin





Julig ambrosiakaka med smak av saffran & apelsin

150 g Smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 g saffran (två påsar)
1 apelsin, rivet skal

Sätt på ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ut saffranet i lite socker, ev tillsätt lite alkohol för att förstärka saffranssmaken. Tillsätt saffranblandningen i äggblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt mjölblandningen i äggblandningen och till sist det smälta smöret och det rivna apelsinskalet.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan kallna.


Glasyr

saft från en halv apelsin
ca 5 dl florsocker

Blanda florsocker med apelsinsaft. Bred glasyren på kakan och strö på skal från apelsinen och syltade apelsinskal. Jag har använt mig av en så kallad
channel knife som gör långa strimmor av apelsinskal.





1 kommentar: