torsdag 21 december 2017
Julen 2016: Knapriga choklad- och mandelkakor med Nonstop
Under julen äter man sötsaker i alla dess former; godis, bullar, längder, efterrätter och så klart kakor. Detta är ingen klassisk julkaka men ack så god ändå. Söt, knaprig och härligt färgglad tack vare Non stopen.
Ska ni baka något idag så rekommenderar jag varmt dessa kakor!
Choklad- och mandelkakor med Nonstop
ca 30-40 beroende på storlek
100g mandel
200g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 ägg
2 krm salt
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 dl Nonstop eller liknande godis
Kör mandlarna i en mixer halvfint, lite större mandelbitar gör det bara extra knaprigt. Arbeta ihop smör, florsocker, ägg och salt till en slät massa, tillsätt den mixade mandeln.
Blanda mjöl och kakao och sikta ner i smörblandningen, blanda ihop till en deg. Glöm inte att tillsätta Nonstopen. Forma ihop degen, plasta in och låt stå i kylen i minst 30 minuter, helst upp till 2 timmar.
Sätt på ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på ett mjölat bord, ca 0,5 cm tjockt. Skär till rutor (fyrkantiga kakor) eller tryck ut kakor med pepparkaksform (runda kakor). Man får trycka lite extra hårt för att komma igenom Nonstopen. Lägg kakorna på bakplåtsbeklädda plåtar och baka av mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna och förvara dom i en burk i kylen, då blir de extra knapriga.
tisdag 19 december 2017
Söta pepparkaksstjärnor med smak av hasselnöt och kanel
Hur kommer det sig att det blir så här varje år? Att man alltid är ute i sista sekunden med allt? Visserligen fick vi in granen tidigare än i fjol och julstjärnorna hänger i fönstret, men det är ungefär allt. Hade vi inte haft en galet stor julgodis-dag hemma hos svägerskan i helgen så hade vi nog missat julgodiset helt i år. Jag förstår inte hur vanliga arbetande människor får ihop allt? För inte kan det bara vara vi i vår familj som ligger knasigt mycket efter? När ska man hinna julpyssla, köpa julklappar, laga mat, städa, slå in julklappar när det känns som att det enda man göra är arbetar och sover? Timmarna där emellan är ynkligt få och dom går med en rasande fart. Nästa år får jag se till att antingen klona mig, ta ledigt hela december eller helt enkelt börja med julpysslet i maj!
Kram Karin
Stjärnformade mördegskakor med smak av pepparkaka, hasselnöt & kanel
200g smör
3 dl vetemjöl
1 dl hasselnötter
1,5 dl ljust muscovadosocker
2 tsk pepparkakskrydda
2 tsk kanel
Sätt på ugnen på 175 grader. Skär smöret i mindre bitar. Mal hasselnötterna.
Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör snabbt ihop till en jämn deg. Mjöla bordet lätt och kavla ut degen ca 0,5 cm tjock och tryck ut stjärnor eller annan valfri form. Lägg kakorna på bakpappersbeklädd plåt.
Baka av mitt i ugnen i ca 8 – 12 minuter beroende på hur stora kakorna är, de ska få fin gyllenbrun färg.
Tips – om du vill kan du byta ut muscovadosockret mot vanligt strösocker.
Tips – har du ingen kvarn att mala nötterna med kan du antingen grovhacka dom eller använda hasselnötsmjöl.
Tips – har du ingen matberedare kan arbeta ihop degen snabbt för hand, men knåda inte för länge.
Glasyr
4 dl florsocker
2 msk vatten
5 droppar citron eller ättika
Blanda florsocker, vatten och citron/ättika till en jämn smet. Känns glasyren för rinnande tillsätt en matsked florsocker, alternativt för trögflytande/tjock så tillsätt en tsk vatten.
Bred ut eller sprita på de avsvalnade kakorna, låt stå en stund. För snabbare resultat ställ i kylen så stelnar glasyren snabbare.
Tips – för ett mer glittrigare resultat så doppa de glaserade kakorna i strösocker, obs detta innan glasyren stelnat!
måndag 18 december 2017
Julen 2014: Vacker & enkel juldekorering
Juldekorering behöver inte vara så krångligt eller tillgjort. Enligt min smak är det enkla oftast det vackraste. Några glasburkar, lite grönska och härligt glittrande julgranskulor – det är allt som behövs. Jag plockade lite vintergröna och lingonris men det går ju lika bra med gran- och blåbärsris. Använder man ris så gör det inget om dom torkar, lika fint ändå!
Visst blev det vackert!
fredag 15 december 2017
Julen 2014: Saffran-cassataglass med kanderad frukt, choklad och mandelskorpor
Inga maskiner krävs för denna glass utan bara vispa lite och blanda sedan ihop allt i en bunke och in i frysen. Hur lätt som helst! Och visst ser den imponerande ut på ett fat, omringat av bär och skorpor. Tycker du inte om just cocktailbär eller kanderade apelsinskal går det självklart att byta ut mot annat frukt. Det är bara din fantasi som hindrar dig…
Saffran-cassata glass med kanderad frukt,
choklad och mandelskorpor
3 st äggulor
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
1,5 dl gräddfil
75 g mörk choklad
rivet skal och saft från en apelsin
1 – 1,5 g saffran
100 g röda cocktailbär (dr oetker)
100 g kanderade apelsinskal (dr oetker)
En näve italienska mandelskorpor
Rör äggulor och florsocker poröst. Vispa grädden. blanda ut saffranet med lite socker i apelsinjuicen. Rör ner äggsmet, gräddfil och apelsinsaft samt det rivna skalet. Hacka choklad och hälften av cocktailbären, blanda med de hela cocktailbären, de kanderade apelsinskalen och skorporna och rör ner i smeten. Häll smeten i en rund skål och täck med plastfolie. Frys glassen i minst 4 timmar. För att bärblandningen inte ska sjunka till botten så rör om i glassen några gånger under tiden. Stjälp upp glassen på ett fat och låt stå i rumstemperatur att mjukna ca 30 min. Servera gärna med cocktailbär och mandelskorpor.
torsdag 14 december 2017
Julen 2016: Sega pepparkakor med torkade tranbär och valnötter
En klassisk julsmak är pepparkaka och det finns verkligen numera i alla former. Vad sägs om en chocolate chip cookie fast utan chokladen men med smak av pepparkaka och fylld med torkade tranbär och valnötter? Visst låter det gott? Och juligt så klart!
Sega pepparkakor med torkade tranbär och valnötter
Ca 25 kakor beroende på storlek
225g rumsvart smör
3 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
1,5 dl socker
2 ägg
5 dl mjöl
2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
2 tsk pepparkakskrydda
1 dl torkade tranbär, ca 50g
1,5 dl grovt hackade valnötter
Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa smör och allt socker till en jämn smet, tillsätt ett ägg i taget.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och pepparkakskrydda och sila ner i äggsmeten. Det kommer nu blandas till en deg. Blanda till sist ner tranbär och valnötter. Låt degen vila en stund i kylen, ca 30 minuter.
Rulla lagom stora bollar, jag vägde dom till 40 gram. Absolut inte nödvändigt!
Placera med stort mellanrum, de sväller ut ordentligt. Man behöver inte platta till utan de flyter ut alldeles av sig själva i ugnen.
Baka av i ca 10 minuter, ju större desto längre tid tar det. Kakorna kommer kännas ofärdiga men ska ha fått lite färg. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt kakorna svalna helt.
onsdag 13 december 2017
Julen 2014: Saffranscheesecake med smak av apelsin & pepparkaka
Saffranscheesecake med smak av apelsin & pepparkaka
250 g pepparkakor
125 g smör
200 g Philadelphiaost
250 g Mascarponeost
1,25 dl socker
4 ägg
rivet skal och saft från en apelsin (två apelsiner)
1 g saffran (två påsar)
Sätt på ugnen på 175 grader. Kör pepparkakorna och det rumsvarma smöret i en mixer till en jämn massa. Tryck ut smeten i botten på en springform och baka av i ca 7 minuter. Låt svalna.
Mortla saffranet med lite socker (2 tsk).
Vispa ihop Philadelphiaost, mascarpone, socker, ägg, saft o rivet skal från apelsin och saffranet till en jämn smet. Häll massan över pepparkaksbotten och ställ in i ugnen. Skiva under tiden en apelsin tunt, och lägg på cheesecaken när den stelnat något, efter ca 15 minuter. Baka cheesecaken i ungefär 40 minuter totalt, stäng av värmen och låt stå i 20 minuter till. Låt sedan cheesecaken stå i kylen i några timmar, gärna över natten, så att fyllnigen stelnar helt.
tisdag 12 december 2017
Julen 2016: Vacker pepparkakskrans
Vad är ett måste på ert söta julbord?
Kram Karin
Iden till denna härliga pepparkakskrans fick från en av alla mattidningar jag läser när jag kommer över dom. Den kransen var betydligt enklare men som vanligt så gillar jag att vidareutveckla saker o ting. Den är superenkel att göra!
Använd köpe- eller hemgjord pepparkaksdeg, och kavla ut degen som vanligt. Tryck ut valfria former, jag använde stjärnor och snöflingor men varför inte göra pepparkaksgubbar som håller varandra i hand eller liknande. Det är bara fantasin som stoppar dig…
Pepparkakskrans
Pepparkaksdeg
Bygg ihop en krans på en plåt klädd med bakplåtspapper, kakorna måste ligga lite omlott så att kransen håller ihop. Det går bra att lägga dom lite på varandra. Min krans ser ganska exakt ut som den gjorde när jag ställde in den i ugnen. Baka av som man brukar göra med pepparkakor men gärna lite längre så att de blir riktigt hårda. Obs, de stelnar först uttagna ur ugnen.
Vill du ha en mer hållbar krans så kan du göra den i TROLLDEG:
1 dl vatten, 2 dl mjöl, 1 dl salt, 1 msk olja och 1 msk pepparkakskrydda. För att få färg på degen kan du tillsätta lite pastafärg eller kakao. Blanda ihop ingredienserna till en smidig deg. Gör precis som ovan och torka kransen i ugnen i 100 grader i 1 timme och sedan låta den stå i rumstemperatur över natten. När kransen har torkat färdigt går det bra att dekorera precis som vanliga pepparkakor.
Se till att kransen svalnat helt innan du börjar dekorera den med kristyr. Antingen använder du den tex Dr Oetkers eller så gör du egen.
1 äggvita, ca 4 dl florsocker och 1 tsk ättiksprit/citron. Dela upp kristyren och färga med pastafärg. Kristyren är färdig när du kan göra fasta toppar. Vik ihop en lite strut och fyll med kristyr. Klipp ett litet hål. Sen är det bara att dekorera…!
måndag 11 december 2017
Julen 2014: Saffransfudge med pistagenötter
Saffransfudge med pistagenötter
5 dl socker
3 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 msk ljus sirap
0,5 g saffran (en påse)
80 g grovhackade pistagenötter
Blanda allt utom nötter i en kastrull och koka på svag värme under omrörning till sockret smält. Låt det sedan koka upp utan att röra om tills temperaturen är 122 grader. Kontrollera med en digital kökstermometer eller gör ett kulprov i kallt vatten, när du kan rulla en liten boll utan problem är smeten klar. Medan smeten kokar så grovhacka nötterna och täck en avlång bakform ( 10 * 25) med plastfolie.
När smeten är färdigkokt så ta av kastrullen från värmen, häll i nötterna och rör sedan med slev tills smeten blivit tjock och matt. Häll fudgen i formen, släta till ytan och låt den svalna i kylen. Skär fudgen i tärningar innan den svalnat helt så smular den inte så mycket.