sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 2 december 2017

Första Advent – superenkel butterkaka utan jäst med smak av saffran & mandel

Suddig bild på butterkaka på rött tårtfat med fokus på barriga grenar

Ångest och stress över att hinna med allt nu när julen nalkas? Det ska juldekoreras med trassliga julslingor, bakas pepparkakor med skrikiga barn och huset ska skina glänsande vackert och rent…
Ändå sugen på att baka något gott och juligt men inte orkar knåda deg i timmar eller vänta på att lussebullarna ska jäsa sjutton gånger?  Trött, förvirrad och lyckats glömt att köpa jäst? Är vännerna på ingång för lite adventsfika och du har inget gott att bjuda på än pepparkakor?

Jag har lösningen på ditt problem – superenkel butterkaka utan jäst. Ja du läste rätt och ja det blir riktigt gott! Kakan blir inte lika mjuk och fluffig som vanlig vetedeg utan påminner lite mer om mjuk scones. Tja inte som nybakade lussekatter direkt från ugnen men detta är helt klart ett värdigt alternativ i den stressade vardagen! 
Den går dessutom fort att göra, tar knappt en timme från början till rykande het nybakad butterkaka.
Då degen inte ska knådas utan bara bli en deg så är det extra smidigt och endast 20-25 minuter i ugnen. Perfekt lagom tid för att städa undan i köket, sätta på kaffet eller varför inte glögg och duka fram innan vännerna kommer över.

Kram Karin

Julig bild på gyllene saffranskaka på rött tårtfat i ett hav av granris.

Butterkaka med smak av saffran & mandel utan jäst
2 påsar saffran
2,5 dl mjölk
8 dl vetemjöl
1,5 ljust muscuvadosocker
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
175g mjukt smör

Sätt på ugnen på 175 grader.
Blanda ut saffranet i mjölken och ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner mjölet till en grynig massa. Tillsätta saffransmjölken och blanda ihop allt till en deg. Tänk på att inte knåda längre än tills du fått en kavlingsbar deg. Kavla ut degen till en rektangel, ca 0,5 cm tjock.

Fyllning & dekorering
100g mjukt smör
1 dl ljust muscovadosocker
100 – 150 g mandelmassa
1 ägg

Blanda ihop smör och socker till en jämns smet och bred ut på degen. Riv mandelmassan med hjälp av ett rivjärn över hela degen. Rulla ihop degen som en kanelbullerulle och skär 3-4cm tjocka bitar. Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform och placera ut bullarna med skärsidan uppåt. Vispa upp ett ägg med gaffel och pensla på kakan, strössla över lite pärlsocker. Baka av i ugnen i ca 20 – 25 minuter, tills kakan fått fin färg. Låt kakan svalna lite innan ni hugger in…

Tips!

  • Jag skar lite bredare bitar, ca 5 cm och använde en mindre form.
  • Kakan torkar ganska fort så se till att plasta in den om det blir något över…
  • Gillar du inte mandelmassa kan du självklart strunta i den och använda russin eller något annat gott.
Närbild på butterkaka med saffran och mandel, dekorerad med pärlsocker.Ännu mer närbild på denna härliga kaka


Önskar er alla en mysig första advent!

Julig bild på saffransbutterkaka utan jäst med granris i bakgrunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar