Julen är synonymt med många smaker, men framför allt pepparkaka och saffran. Vi är många länder i världen som äter just pepparkaka men just saffran verkar vi svenskar vara extra fixerade vid just saffran och det i alla dess former. Och jag kan inte komma på något annat land som gör så många sötsaker smaksatta med saffran som just vi i Sverige. Andra länder använder saffran mer i matlagning än i bakverk. Och saffran är ju ingen direkt nordisk krydda utan väldigt exotisk och framför allt dyr. Undrar hur detta kommit sig...
Inga maskiner krävs för denna glass utan bara vispa lite och blanda sedan ihop allt i en bunke och in i frysen. Hur lätt som helst! Och visst ser den imponerande ut på ett fat, omringat av bär och skorpor. Tycker du inte om just cocktailbär eller kanderade apelsinskal går det självklart att byta ut mot annat frukt. Det är bara din fantasi som hindrar dig…
Saffran-cassata glass med kanderad frukt,
choklad och mandelskorpor
3 st äggulor
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
1,5 dl gräddfil
75 g mörk choklad
rivet skal och saft från en apelsin
1 – 1,5 g saffran
100 g röda cocktailbär (dr oetker)
100 g kanderade apelsinskal (dr oetker)
En näve italienska mandelskorpor
Rör äggulor och florsocker poröst. Vispa grädden. blanda ut saffranet med lite socker i apelsinjuicen. Rör ner äggsmet, gräddfil och apelsinsaft samt det rivna skalet. Hacka choklad och hälften av cocktailbären, blanda med de hela cocktailbären, de kanderade apelsinskalen och skorporna och rör ner i smeten. Häll smeten i en rund skål och täck med plastfolie. Frys glassen i minst 4 timmar. För att bärblandningen inte ska sjunka till botten så rör om i glassen några gånger under tiden. Stjälp upp glassen på ett fat och låt stå i rumstemperatur att mjukna ca 30 min. Servera gärna med cocktailbär och mandelskorpor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar