lördag 9 december 2017

Julen 2015: Söta små pepparkaksgubbar


Den 9 december är det passande nog Pepparkakans dag, en av julens mest klassiska bakverk.
Om du inte orkar göra egen pepparkaksdeg så erbjuder jag er här en genväg
- mördeg med pepparkakskrydda!
Detta snabba och enkla recept på pepparkaksliknande deg som ger minst lika goda pepparkakor, du behöver inte heller låta degen vila över natten utan här kan du mer eller mindre sätta igång och baka på en gång! En annan fördel är att det blir en lagom stor deg, så om du inte orkar att stå och baka i timmar så kör på detta receptet. Jag har utgått från ett enkelt mördegsrecept och sedan lagt till lite godsaker som sirap och pepparkakskrydda. Superenkelt!

Pepparkaksgubbar
200 g smör
1 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3-4 tsk pepparkakskrydda
4,5 dl vetemjöl
Blanda ihop degen och låt den vila en stund i kylen. Kavla ut, ca 4 mm tjockt. tryck ut valfria gubbar med armar och låg på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Gör ett snitt längs med armen, in mot armhålan så att armarna blir längre. Lägg en mandel på bröstet och armarna om den som att figuren håller i den. Gör detaljer som ögon, näsa och mun m.m. Baka av i ca 8 – 10 minuter tills gyllenbruna. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt svalna på slät yta.

Vill du kan fortsätta dekorera dina figurer med färgad kristyr…



Visst blev dom söta?
Små pepparkaksgubbar eller varför inte små tomtenissar som alla bär på varsin mandel,
kanske är de på väg till ett av julens alla glöggpartyn? Eller kanske för att göra egen mandelmassa?

Kram Karin

    3 dec 014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar