söndag 30 september 2018

Ugnsbakade äpplen med nötter & ingefära

Som hetidsarbetande småbarnsmamma så är det verkligen svårt att få till tajmingen mellan tid, lust och ork att baka. Lusten poppar upp allt som ofta, suget på att få stå och experimentera fram något som jag länge funderat på men då lyser ork och tid med sin frånvaro. Och skulle de ovanliga i att tid och lust sammanstrålar, ja då tryetr orken istället. För även om det är kul att baka så ska man diska och städa och fota och blogga…
Men ibland (!) har jag turen att dessa tre viktiga komponenter sammanträffar och magi skapas i köket. Och just det skedde idag!  Ett höstligt, lagom kryddstarkt och ljuvligt gott recept kokades fram - ugnsbakade söta äpplen med fyllning av nötter, smör, socker och kanderad ingefära.

Sponsrat inlägg
Härom dagen fick jag ett paket från The Ginger people fyllt med olika ingefärs-produkter, allt från ingefärs-juice till kanderad ingefära och min favorit – ingefärssirap. Sjukt god! Till dagens recept använde jag både sirapen och den kanderade ingefäran som det verkligen är fart i!

Har ni tips på vad jag kan göra med de andra sakerna får ni gärna säga till!



Ugnsbakade äpplen med nöt- & ingefärsfyllning

5 små äpplen
100 g smör
5-6 små kanderade ingefärsbitar
2 dl blandade nötter
2 msk socker
kanel

Sätt på ugnen på 175 grader. Tvätta äpplena och gröp ut innanmätet från båda hållen.
Skär ingefärsbitarna i mindre bitar, hacka nötterna och blanda med smör, socker och kanel.
Tryck ner fyllningen i äpplena och lägg lite extra ovanpå i en ugnsfast form. Skulle det bli något över så lägg det runt om i formen. Ringla över lite ingefärssirap.

Baka av i ca 20 – 25 minuter tills äpplena är mjuka. Servera dom varma med vaniljglass och häll över lite extra ingefärssirap. Sen är det bara att njuuuta!

Kram Karin

onsdag 6 juni 2018

Sveriges nationaldag–knaprig fruktpizza med blåbär, mango & clementiner

hel

Finns det något mer svenskt än pizza och blåbär? Pizza är ju nästintill vår nationalrätt, strax efter sill och potatis. Och blåbär – världens bästa bär – finns att hitta i princip överallt i skogen. Kombinera dessa två och krydda upp med lite exotiska bär och krämig färskost så har du det perfekta nationaldags-firandet i form av ett bakverk.
En efterrätt som på sätt och vis representerar det Sverige vi lever i idag, en härlig mix av svensk och utländska kulturer. Vi är inte längre blonda och blåögda utan en salig blandning av nationaliteter som tillsammans skapar ett nytt, modernt och vackert Sverige.


halv

Knaprig pizzabotten

100 g smör skuret i små tärningar
1 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk salt
en liten äggula

Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda ihop allt till en deg, låt vila i kylen en stund innan du kavlar ut en jämntjock pizzabotten. Jag kavlade degen ca 0,5 cm tjock och med en diameter på 25 cm. För att få pizzabotten rund så satte jag en anslagsring runt pizzadegen, på det sättet flyter den inte ut och får en rund form. Du kan även baka pizzan i botten av en springform, lägg bakplåtspapper i botten så den inte fastnar.
Baka av i ca 10 min, eller tills den fått fin gyllene färg. Låt svalna helt innan du dekorera pizzan.

Tips – för att lättare kunna skära bitar vid servering så skåra försiktigt pizzabotten i lagom stora pizza-slizer. Skär inte igenom helt utan bara dra lätt med en kniv.

Fräsch färskostkräm
100 g färskost
1 dl florsocker
1 dl grädde

2 tsk vaniljpulver

Blanda ihop färskost och florsocker till en jämn smet, vispa i grädde till en bredbar smet. Smaka av med vaniljpulver. Låt stå i kylen tills du ska dekorera pizzan.


pizzadel

Montering
Knaprig pizzabotten
Färskostkräm
Färsk frukt & bär i önskad smak

Lägg pizzabotten på ett serveringsfat. Bred ut färskostkrämen på pizzan och dekorera med frukter och bär. Servera så snart som möjligt. Pizzan klarar sig några dagar i kylen men tänk på att färskostkrämen kan göra botten mjuk.

Tips – Om du använder konserverad frukt så låt frukten rinna av på hushållspapper så du slipper onödig vätska.


nära

Önskar er alla en härligt solig dag!

Kram Karin


slize

tisdag 22 maj 2018

Krispiga kakskålar fyllda med cheesecakefyllning smaksatt av färska jordgubbar.


Har ni saknat mig?
Efter tre oändligt långa och jobbiga månader har jag äntligen fått tillbaka min mojo och lusten att baka & blogga, som jag har längtat! Våren har dessvärre varit lång och minst sagt något överbelastad. Som ni kanske vet så pluggar jag till Mediekreatör på Linneuniversitetet i Kalmar. En rolig och givande utbildning som nu efter tre år närmar sig sitt slut. Men hua vad våren har varit en jobbig utmaning! Lite naivt trodde jag att jag skulle orka att göra en webbsida (mitt livs allra första riktiga) åt en riktig kund, läsa in en extra högskolekurs (rolig men krävande) som jag missade i fjol pga sjukskrivning OCH ensam skriva en c-uppsats samtidigt. Hua! Näsan var sjukt nära väggen innan jag insåg att jag inte fixar detta. Så här i efterhand fattar jag inte hur jag tänkte, ut över allt detta så jobbade jag dessutom extra som bagare + hade mina kära barn att ta hand om. Hallå eller?
Och visst, det känns surt att ha fixat alla kurser under tre år men snubbla på den andra sista, men jag är ingen supermänniska med omänskliga egenskaper utan en vanlig Svensson. Tur nog så står inte saker och faller på en c-uppsats. Visst, examen får jag först när uppsatsen är inlämnad och klar men den kan vänta tills i höst.

I lördags jobbade jag min sista morgon som bagare, ska bli sjukt skönt att slippa gå upp 03:45 varannan lördag. Och jag har redan tjuvstartat mitt nya jobb som kommunikatör på Glasriket, ett riktigt roligt jobb som går ut på att marknadsför alla glasbruk vi har här i Småland. Hemsidan – Texterian – börjar närma sig färdig, bara några småsaker kvar att fixa. Det har varit ett roligt och lärorikt uppdrag! Livet börjar så sakteligen ordna upp sig och snart kan jag lägga allt fokus på Glasriket och min blogg så klart.

Jag hoppas dock ni har förståelse för att jag inte kommer blogga lika frekvent som när jag var arbetslös eller mammaledig. Men jag ska försöka få till ett inlägg i veckan i alla fall, men lovar ingenting. Att blogga ska vara kul och ingen press, då kommer jag tappa lusten snart igen.

På snart återseende!

Kram Karin




I lördags fyllde min älskade svärmor år och som present så bjöd jag på efterrätt. Då Annemai älskar söta, syrliga bakverk så bakade jag dessa små sötsaker. Skålar gjorda av knaprig kakdeg, fyllda med lemoncurd och cheesecake-fyllning med smak av jordgubb. Alldeles perfekt lagom stora och kombinationen jordgubb och citron var riktigt gott! Funderar ni på att baka något gott i sommar, varför inte till midsommar så testa dessa. Jag är ganska säker på att ni inte kommer bli besvikna.

Kakskålar
ca 18 stycken
5,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
225g smör
3,5 dl socker
2 ägg

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa smör och socker vitt och fluffigt, tillsätt ett ägg i taget till en jämn smet. Blanda till sist ner mjölblandningen tills det blir en kletig deg. Skopa upp bollar med hjälp av en glass-skopa eller liknande, nästan lika stora som golfbollar, något mindre. Lägg bollarna i en normalstor muffinsplåt och platta till något.. Baka av tills de är gyllenbruna, ca 10 minuter. Direkt uttagna så tryck, försiktigt men bestämt, med en passande form ner innanmätet på kakorna så de blir som skålar. Känns kakorna ofärdiga så kan du baka av dom en stund till. Låt kakorna svalna i formen.

Cheesecakefyllning med smak av jordgubb

2,5 dl grädde
220 g cream cheese
1 dl socker
1 dl jordgubbspuré


Jordgubbspuré – mixa 2 dl sköljda och avsnoppade färska jordgubbar till en jämn smet. Blir det pure över kan man använda det i en smoothie eller frysa in och använda senare.
Vispa cream cheese och socker till en jämn smet. Vispa grädden fast och toppig. Vänd ner cream cheese-blandningen i grädden och till sist jordgubbspurén i omgångar.


Montering
Kakskålar
Lemon curd
Cheesecakefyllning
Färska jordgubbar
Klicka lite lemon curd i botten av kakskålen och fyll på med  cheesecakefyllning. Dekorera med halverade jordgubbar.


Tips!
- Kakskålar som inte äts direkt kan utan problem frysas ner.
- Överbliven cheesecake-fyllning kan frysas ner och ätas som glass eller varför inte fylla ett glas med krossad kakskål och jordgubbar.
- Fyllda kakskålar håller 1-2 dygn i kylskåp, fyllningen kommer dock mjuka upp
kakskålarna något.
- Bakverken går lätt att göra laktosfria, dock inte testat att göra skålarna glutenfria
.

onsdag 14 februari 2018

Vit chokladmoussetårta med smak av passionsfrukt

passion1
Vit chokladmoussetårta med smak av passionsfrukt

Botten
300 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Sätt på ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn, blanda ihop tillsammans med ägg och kakao till en jämn smet. Kläm fast bakplåtspapper på botten av en springform med avtagbar kant, diameter ca 23 cm. Bred ut smeten och baka av i ca 15-20 minuter, småformar tar ca 7-8 minuter. Låt svalna utan att lossna på kanterna.

Fyllning
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 äggulor
3 passionsfrukter
rivet skal från en mellanstor citron

Smält chokladen över vattenbad, låt svalna något och rör i ett ägg i taget. Om chokladen blir klumpig och tjock som häll i 1 msk grädde och fortsätt rör till en jämn smet. Tillsätt resten av grädden, innehållet från passionsfrukterna och det rivna citronskalet. Häll gräddblandningen på den bakade avsvalnade botten och ställ in i frysen i min 3 timmar.

Gele
3 gelatinblad
4 msk strösocker
2 dl vatten
3 passsionsfrukter

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp vatten och strösocker tills sockret smält, låt svalna något. Vätskan ska vara varm men inte brännhet. För varmt tar död på gelatinet. Lägg i gelatinbladen och rör tills de löst upp sig. Skrapa ur innehållet ur passionsfrukten och rör till en blandad smet. Häll ut gelatinblandningen på moussetårtan och låt stå i kylen i ca 1 timme. Ställ inte kakan i frysen med gelen, den stelnar fortare men blir tråkig och grumlig i färgen. Nu är tårtan redo för servering. Skär försiktigt med en kniv längs med kanten innan du lossnar den. Dekorera med färska bär och grädde.


Njut!
Kram Karin

passionpassion2passion3